Serghei Lavrov: Moscova este la fel de bine informată ca înainte despre planurile Occidentului
-
31 Iulie 2018 13:48
Închiderea bazelor militare ruse în Cuba și Vietnam (la începutul anilor 1990) nu a afectat capacitatea de informare a Moscovei referitor la planurile Occidentului față de Rusia, susține ministrul de externe rus Serghei Lavrov, citat de RIA Novosti.
'Avem informații despre planurile armatelor SUA și ale altor țări occidentale față de Rusia', a afirmat Lavrov, vorbind în cadrul unui forum intitulat 'Teritoriul semnificațiilor la Kliazma' (Regiunea Vladimir), reiterând în același timp că Moscova dispune de informații operative la zi.
Decizia cu privire la aceste baze 'a fost adoptată într-o anumită perioadă istorică, pe baza unei analize pe care conducerea rusă a făcut-o în acel moment cu privire la factorii care afectează securitatea Rusiei', a explicat el.
Rusia a dispus până în 2002 de o bază în Cuba și una în Vietnam. În golful Cam Ranh din Vietnam se afla o bază navală rusă, iar la Lourdes, în Cuba, a fost un important centru sovietic și apoi rusesc de spionaj radioelectronic.
Totuși, Rusia își menține și astăzi o prezență militară în străinătate și aceasta o ajută să-și întărească propria capacitate de apărare, a mai spus șeful diplomației ruse, fără să ofere detalii în acest sens.
'Indiferent de ce se întâmplă în lume', Rusia ca stat și cetățenii săi 'vor fi apărați în cel mai înalt grad', și-a asigurat el auditoriul, compus din tineri.
În același context, Lavrov a abordat, de asemenea, subiectul comerțului cu arme rusești, scrie marți Izvestia. În opinia sa, încercările SUA de a forța alte state să refuze să cumpere armament din Rusia ar putea duce la consecințe imprevizibile. 'Ele nu vor accepta ca dreptul lor de a face comerț cu cine doresc să devină obiectul unor ultimatumuri și amenințări, așa cum se întâmplă acum cu contractele de furnizare de arme rusești către mai multe state, între care Turcia, Indonezia și India', a afirmat ministrul rus, adăugând că Washingtonul presează aceste țări să renunțe la achizițiile de arme rusești.
Relațiile Rusiei cu Occidentul s-au tensionat după anexarea Crimeii de către Moscova în martie 2014 și ca urmare a rolului său în conflictul din estul Ucrainei. Acestea s-au acutizat pe fondul războiului hibrid dus de Rusia în Occident, prin campanii de dezinformare și propagandă, iar ingerința rusă în alegerile prezidențiale americane din 2016 este în prezent investigată de mai multe comisii în SUA, inclusiv de comisia procurorului special Robert Mueller.
Sursa: Agerpres