Serghei Lavrov acuză SUA că pregătesc Europa pentru o lovitură nucleară tactică împotriva Federației Ruse

  • 28 Februarie 2018 18:28
Serghei Lavrov acuză SUA că pregătesc Europa pentru o lovitură nucleară tactică împotriva Federației Ruse

Armata americană instruiește forțele armate ale țărilor din Europa asupra modului de utilizare a armelor nucleare tactice împotriva Federației Ruse, a declarat miercuri ministrul de externe rus Serghei Lavrov, potrivit căruia însuși faptul că SUA dispun de arme tactice pregătite pentru utilizare în Europa reflectă o poziție agresivă, relatează agențiile de presă ruse TASS și Interfax.

În aceste condiții, "existența unor arme nucleare tactice ale SUA gata de utilizare în Europa nu reprezintă doar o relicvă a războiului rece, ci și o poziție foarte agresivă", a insistat Serghei Lavrov, vorbind la o conferință privind dezarmarea la Geneva.

Ministrul rus a acuzat SUA că au decis să mențină un număr important de rachete, ceea ce încalcă un acord major de dezarmare nucleară, potrivit Reuters, cu referire la cele două agenții de presă ruse.

"Dezarmarea nucleară este obstrucționată și de păstrarea armelor nucleare americane nestrategice în Europa, însoțită de o practică destabilizatoare a unor 'misiuni nucleare comune'", a afirmat șeful diplomației ruse, care susține că, în cadrul acestor misiuni, printr-o încălcare gravă a Tratatului de neproliferare nucleară, țări membre NATO - ce nu sunt puteri nucleare - participă la planificarea utilizării armelor nucleare americane nestrategice și sunt implicate în dezvoltarea unor competențe în acest sens.

"Ar trebui să fie clar pentru toată lumea că ei (americanii) antrenează forțele armate ale țărilor din Europa pentru utilizarea armelor nucleare tactice împotriva Rusiei", a subliniat ministrul de externe rus, citat de TASS.

"Rusia nu are desfășurate arme tactice, nu procedează la teste pentru aplicarea lor. Am concentrat muniția existentă la bazele centrale de stocare pe teritoriul nostru național", a declarat Lavrov, în cadrul alocuțiunii rostite în conferința de la Geneva.

"Sper ca cetățenii europeni să poată să spună un 'Nu' hotărât amplasării celor mai puternice arme de distrugere în masă pe teritoriul țărilor lor și care aparțin, între altele, singurului stat ce le-a folosit deja împotriva populației din Hiroshima și Nagasaki", a spus șeful diplomației ruse, într-o aluzie la SUA.

De asemenea, Lavrov a exprimat preocuparea Moscovei față de noua strategie nucleară a SUA, care prevede o creștere a rolului armelor nucleare prin crearea și desfășurarea unor noi arme nucleare, dar de putere mai mică.

Washingtonul a explicat că noile arme, care suscită temerile experților în privința relansării proliferării nucleare, reprezintă un "răspuns la expansiunea capacităților nucleare ale Rusiei", conform AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:82 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău