Serbia și Macedonia au convenit să-și îmbunătățească relațiile, după ce Belgradul și-a rechemat personalul ambasadei de la Skopje

  • 23 August 2017 18:43
Serbia și Macedonia au convenit să-și îmbunătățească relațiile, după ce Belgradul și-a rechemat personalul ambasadei de la Skopje

Serbia și Macedonia au convenit miercuri să soluționeze ''exclusiv prin dialog eventualele divergențe din relațiile'' bilaterale, după ce Belgradul și-a rechemat luni ''pentru consultări'' întregul personal al ambasadei sale de la Skopje, acuzând Macedonia de 'activitate foarte agresivă' împotriva unor instituții sârbe, transmit Reuters și EFE.

''Indiferent de divergențele politice cu privire la anumite subiecte politice și regionale importante, Serbia și Macedonia vor depune eforturi nu doar pentru a menține, dar și pentru a-și îmbunătăți relațiile de prietenie'', se spune în comunicatul comun emis în urma discuției telefonice purtate miercuri între președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, și prim-ministrul Macedoniei, Zoran Zaev, notează Agerpres.

Luni, președintele Vucic a declarat că Serbia și-a rechemat întregul personal al ambasadei sale din Macedonia din cauza ''dovezilor privind activitatea foarte agresivă'' împotriva instituțiilor Serbiei, o acuzație negată de autoritățile de la Skopje.

Vucic a anunțat marți că personalul consular al Serbiei în Macedonia își va relua activitatea săptămâna viitoare, iar ambasadorul va reveni la post în septembrie.

Retragerea ''pentru consultări'' a diplomaților sârbi a coincis cu vehicularea unor informații potrivit cărora Macedonia se alătură eforturilor diplomatice vizând aderarea Kosovo la UNESCO.

Fosta provincie sârbă Kosovo, cu majoritate albaneză, și-a proclamat independența în 2008 și a fost recunoscut de 114 state, printre care Macedonia și 23 dintre țările membre ale Uniunii Europene. Rusia și China, aliate ale Serbiei, blochează însă în continuare aderarea deplină a Kosovo la Organizația Națiunilor Unite și la agențiile acesteia.

Aproape o treime din populația de 2,1 milioane de locuitori a Macedoniei este formată din etnici albanezi.

Luni, guvernul de la Skopje a declarat că va ține cont de poziția majorității statelor membre ale Uniunii Europene în votul referitor la aderarea Kosovo la UNESCO.

Menținerea unor relații bune cu țările vecine constituie o condiție cheie pentru cele șase state din Balcanii Occidentali, printre care Kosovo, pentru realizarea progreselor dorite în vederea aderării la UE.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău