Serbia și Bulgaria au finalizat un interconector de gaze care va reduce dependența de Rusia

  • 10 Decembrie 2023 16:40
Serbia și Bulgaria au finalizat un interconector de gaze care va reduce dependența de Rusia

Serbia a finalizat duminică un interconector de gaze cu Bulgaria, care va permite țării vecine să își diversifice sursele de aprovizionare cu gaze și să își reducă dependența de Rusia, transmite Reuters. Cu o capacitate de 1.8 miliarde de metri cubi de gaze pe an și o lungime de de 170 de kilometri, conducta, care face legătura între Novi Iskar, în apropiere de Sofia, și orașul Nis din Serbia, permite Belgradului să aibă acces la gazele naturale din Azerbaidjan precum și la terminalul de gaze lichefiate din portul grecesc Alexandroupolis.

Conducta poate asigura aproximativ 60% din necesarul anual de gaze al Serbiei, transmite Agerpres. Comisia Europeană a donat 49,6 milioane de euro pentru construcția acestui interconector, scrie Digi24.

Alte 25 de milioane de euro au venit sub forma unui împrumut de la Banca Europeană de Investiții în timp ce Serbia a contribuit cu 22,5 milioane de euro. "Prin acest interconector ne asigurăm surse alternative de aprovizionare cu gaze, pe lângă gazele rusești", a declarat ministrul Energiei din Serbia, Dubravka Djedovic Handanovic.

La ceremonia de inaugurare, organizată la Nis, au participat atât președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, cât și omologii său din Azerbaidjan, Ilham Aliyev și Bulgaria, Rumen Radev.

"Astăzi schimbăm harta energetică a Europei. Acest interconector este important pentru întreaga regiune. Războiul din Ucraina ne-a făcut să ne gândim la relații de bună vecinătate și sprijin", a spus Rumen Radev.

În data de 15 noiembrie, Serbia a semnat un acord cu Azerbaidjanul pentru a achiziționa 400 de milioane de metri cubi de gaze naturale pe an, începând din 2024.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:1,54 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Arhivă Radio Chișinău