Serbia: Patru bărbați condamnați pentru incendierea ambasadei SUA din Belgrad în 2008

  • 14 Noiembrie 2017 14:17
Serbia: Patru bărbați condamnați pentru incendierea ambasadei SUA din Belgrad în 2008

Patru bărbați au fost condamnați joi la închisoare cu suspendare pentru participarea la o demonstrație violentă care a condus la incendierea ambasadei SUA din Belgrad în februarie 2008, scrie Agerpres.

Violențele au avut loc la 21 februarie 2008 în timpul unei demonstrații în capitala Serbiei împotriva independenței provinciei Kosovo, proclamată cu trei zile mai devreme la Pristina și recunoscută imediat de mai multe capitale occidentale, între care și Washingtonul.

Aproape zece ani mai târziu, majoritatea sârbilor consideră în continuare acest teritoriu cu populație majoritar albaneză ca fiind al lor. Cu sprijinul Rusiei, Belgradul refuză să recunoască independența fostei sale provincii.

Găsiți vinovați de 'fapte grave împotriva siguranței generale', trei dintre acuzați au fost condamnați la șase luni de închisoare cu suspendare iar al patrulea la cinci luni de închisoare cu suspendare. Alte trei persoane au fost achitate. 

În același caz, cinci polițiști au fost puși sub acuzare în luna iulie, suspectați că nu au intervenit pentru a preveni incendierea ambasadei.

Manifestația, la care au participat sute de mii de oameni, a fost organizată la apelul premierului de la acea vreme, naționalistul eurosceptic Vojislav Kostunica.

În total, violențele izbucnite în fața mai multor ambasade din Belgrad, inclusiv cele ale Germaniei și Croației, s-au soldat cu peste 90 de răniți, dintre care cel puțin 32 de polițiști

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău