Serbia: Armata a fost pusă în stare de alertă de președintele Aleksandar Vucic

  • 27 Decembrie 2022 08:14
Serbia: Armata a fost pusă în stare de alertă de președintele Aleksandar Vucic

Armata sârbă a informat că și-a plasat trupele în alertă ridicată luni seară, situație care subliniază recentele tensiuni din Kosovo unde s-au înregistrat tiruri și explozii și unde au fost ridicate blocaje rutiere, notează AFP.

"Președintele Serbiei (...) a ordonat armatei sârbe să fie la cel mai înalt nivel de pregătire pentru luptă, la nivelul utilizării forței armate", a declarat ministrul sârb al apărării, Milos Vucevic, într-un comunicat, scrie Hotnews.

 Generalul Milan Mojsilovic, șeful Statului Major al armatei sârbe, a anunțat că a fost trimis de președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, la granița cu Kosovo.

"Situația de acolo este complicată", a declarat Mojsilovic la televiziunea Pink duminică seară, în drum spre Raska, la zece kilometri de frontiera cu Kosovo.

El a adăugat că este nevoie de "prezența armatei sârbe de-a lungul liniei administrative", termen folosit de autoritățile sârbe pentru a desemna granița cu Kosovo.

Și Ministerul de Interne sârb a indicat că "toate unitățile" vor intra "imediat sub comanda șefului Statului Major".

Incidente în ziua de Crăciun

Serbia nu recunoaște independența fostei sale provincii sudice, populată majoritar de albanezi, proclamată în 2008. Belgradul îi încurajează pe cei 120.000 de sârbi din Kosovo să sfideze autoritățile locale, într-un context în care Pristina vrea să-și consolideze suveranitatea pe întreg teritoriul.

Câteva sute de sârbi kosovari au ridicat blocaje rutiere în nordul Kosovo începând cu 10 decembrie pentru a protesta față de arestarea unui fost polițist sârb, paralizând traficul către două puncte de trecere a frontierei cu Serbia.

Cu puțin timp înainte de plecarea generalului Mojsilovic în zona de frontieră, mai multe media sârbe au postat pe rețelele sociale o înregistrare video, în care se aud focuri de armă, susținând că sunt "lupte" care au avut loc la începutul serii, când forțele kosovare au încercat să înlăture o baricadă.

Poliția kosovară a dezmințit imediat pe pagina sa de Facebook că membrii săi ar fi participat la vreun schimb de focuri.

Presa din Pristina, în schimb, a afirmat că o patrulă a Forței de menținere a păcii în Kosovo (KFOR), o misiune NATO, se afla în zona tirurilor. Ministrul de interne kosovar, Xhelal Svecla, a declarat că patrula KFOR a fost atacată.

La rândul său, KFOR a anunțat că va desfășoară o anchetă în legătură cu tirurile "din 25 decembrie, în apropierea unei patrule a misiunii NATO în Kosovo". "Nu au fost răniți sau pagube materiale", a spus KFOR într-un comunicat.

La începutul lui noiembrie, sute de polițiști sârbi integrați poliției din Kosovo, precum și judecători, procurori și alți funcționari publici au demisionat în masă, în semn de protest față de o decizie, de acum suspendată de guvernul de la Pristina, de a interzice sârbilor care locuiesc în Kosovo să folosească plăcuțe de înmatriculare eliberate de Serbia.

Situația cu Kosovo este "în pragul unui conflict armat", a estimat săptămâna trecută premierul sârb, Ana Brnabic. (Agerpres)

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău