Separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei cer Moscovei să-i înarmeze pentru a se lupta cu ucrainenii

  • 27 Ianuarie 2022 13:27
Separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei cer Moscovei să-i înarmeze pentru a se lupta cu ucrainenii

Principalul reprezentant al separatiștilor pro-ruși din Ucraina, Denis Pușilin, a cerut, joi, Moscovei să furnizeze armament pentru ca grupările care controlează regiunea să poată face față forțelor Ucrainei, în condițiile în care situația conflictului ruso-ucrainean din perioada recentă pare că se deteriorează, informează DIGI24.ro.

„Trebuie să ne confruntăm cu Bayraktar”, a spus Denis Pușilin, șeful bastionului rebel Donețk, referindu-se la dronele de fabricație turcă livrate anul trecut forțelor ucrainene în ciuda protestelor puternice din partea Rusiei, potrivit sursei citate.

El a menționat, citat de agenția de presă Ria Novosti, „puncte slabe” în armamentul separatiștilor, în timp ce mai multe țări occidentale, dintre care Regatul Unit și Statele Unite, au livrat arme și muniții în ultimele zile Kievului.

„Facem munca necesară pentru a identifica tipul de arme lipsă, dar mai ales ne preocupă armele de înaltă tehnologie, inclusiv Bayraktar”, a spus el, miercuri seară, la televiziunea rusă.

Partidul lui Putin, Rusia Unită, a cerut, miercuri, Kremlinului să livreze arme separatiștilor, care controlează părți de teritoriu în estul Ucrainei și luptă acolo cu forțele ucrainene din 2014.

Kievul și aliații săi occidentali au acuzat de multă vreme Moscova că îi sprijină pe separatiștii proruși militar și financiar, ceea ce Kremlinul a negat întotdeauna. Declarațiile partidului lui Putin marchează o schimbare în poziția oficială afișată până acum.

Separatiștii și autoritățile ruse acuză, în prezent, Kievul că pregătește o ofensivă în Est, în timp ce Ucraina și Occidentul se tem de o invazie iminentă a țării de către Rusia, care a desfășurat zeci de mii de militari la graniță. Ambele părți neagă că ar dori să declanșeze un conflict.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău