Separatiștii pro-ruși amenință: O ofensivă a Armatei în Donbas înseamnă sinuciderea Ucrainei ca stat

  • 19 Martie 2021 11:18
Separatiștii pro-ruși amenință: O ofensivă a Armatei în Donbas înseamnă sinuciderea Ucrainei ca stat

Situația din Ucraina este foarte tensionată, ambele tabere acuzându-se reciproc că nu respectă armistițiul fragil cu privire la încetarea focului în Donbas,scrie defenseromania.ro.

Ucraina se confruntă cu separatiștii susținuți de Rusia în regiunile de est Donețk și Lugansk din 2014, după anexarea ilegală de către Moscova a Peninsulei Crimeea, potrivit sursei citate.  

Conflictul s-a reaprins recent, mai mulți soldați ucraineni fiind uciși în luptele care au avut loc pe frontul din estul țării în acest an, în pofida armistițiului aflat în vigoare.

Mai multe rapoarte indică faptul că Armata Ucrainei s-ar putea pregăti pentru o ofensivă în Donbas, în zonele controlate de separatiștii pro-ruși, așa-numitele republici autoproclamate - Republica Populară Donețk și Republica Populară Luhansk.

În cursul săptămânii trecute, liderul așa-numitei Republici Populare Donețk, în cadrul unui mesaj publicat pe site-ul propriu, a avertizat Kievul cu privire la o potențială ofensivă, precizând că o asemenea decizie ar fi echivalentă cu o sinucidere pentru Ucraina.

De asemenea, separatistul pro-rus l-a acuzat pe președintele american Joe Biden că se află în spatele escaladării situației din Donbasul ocupat.

Reprezentantul separatiștilor, Denis Pușilin, reiterează poziția conform căreia Joe Biden are legătură directă cu Maidanul și „lovitura de stat din Ucraina”.

Potrivit acestuia, o tentativă a Kievului de a rezolva rapid conflictul din Donbas, printr-o acțiune militară, ar echivala cu o sinucidere pentru Ucraina ca stat. Liderul separatiștilor spune că Republica Populară Donețk deține o armată solidă care ar face față unei ofensive militare.

Pe de altă parte, Federația Rusă susține doar că monitorizează situația din Donbas și reiterează narativul potrivit căruia Moscova nu intervine în conflict, în pofida numeroaselor dovezi cu privire la implicarea directă a Rusiei, atât prin sprijin militar masiv pentru separatiști, cât și prin sprijin financiar.

Războiul în estul Ucrainei, soldat cu peste 13.000 de morți de la declanșarea sa, a început la scurt timp după fuga în Rusia a președintelui ucrainean prorus Viktor Ianukovici și sosirea la putere la Kiev a forțelor pro-occidentale.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău