Senatul SUA va vota legi pentru protejarea copiilor pe internet

  • 24 Iulie 21:00
Senatul SUA va vota legi pentru protejarea copiilor pe internet

Senatul SUA urmează să voteze săptămâna aceasta două proiecte de lege menite să protejeze copiii online. Aceasta ar fi prima legislație majoră care vizează industria tehnologiei la nivel național în ultimii ani, informează AFP, scrie News.ro.

Potrivit sursei citate, liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, a asigurat marți că a strâns suficiente voturi pentru a adopta legislația, care a fost elaborată în urma consultărilor cu părinții adolescenților care au fost victime ale hărțuirii online, ale exploatării sexuale și ale altor prejudicii.

Democratul a declarat că Legea privind siguranța online a copiilor (KOSA) și Legea privind protecția vieții private online a copiilor (COPPA 2.0) vor fi votate chiar joi.

"A fost un drum lung și dificil pentru a adopta această legislație care schimbă și salvează vieți, dar astăzi am făcut un pas monumental spre succes", a spus el.

Congresul american, divizat din punct de vedere politic, este în mare parte în favoarea abordării impactului negativ al rețelelor de socializare asupra copiilor, dar reprezentanții aleși se luptă în general să ajungă la un acord, astfel încât multe propuneri nu s-au materializat niciodată.

Dacă vor fi adoptate de Senat, proiectele de lege vor fi înaintate Camerei Reprezentanților, dominată de republicani.

Proiectul de lege KOSA ar impune platformelor să instituie dispoziții pentru protejarea minorilor de conținutul problematic și periculos, inclusiv exploatarea sexuală, hărțuirea online, promovarea suicidului și tulburările alimentare.

De asemenea, legea ar limita capacitatea utilizatorilor de a comunica cu copiii prin intermediul mesageriei online și ar impune un control parental mai mare.

Microsoft, X (fostul Twitter) și Snap s-au declarat în favoarea textului, în timp ce Meta (Facebook, Instagram) și TikTok nu și-au arătat un sprijin clar.

Legea COPPA 2.0 ar înăspri standardele de confidențialitate pentru minori și ar interzice publicitatea direcționată pentru copii online.

Cu toate acestea, ambele proiecte de lege se confruntă cu opoziția grupurilor pentru drepturile minorităților (în special LGBTQ+) și libertatea de exprimare, care se tem că legile vor spori izolarea unor adolescenți.

"Dacă această lege este adoptată în forma actuală, serviciile online nu vor avea de ales decât să interzică utilizatorilor lor să recomande conținut despre care guvernul crede că dăunează sănătății mintale a tinerilor", a declarat Aliya Bhatia, analist de politici la Centrul pentru Democrație și Tehnologie.

Acestea includ "informații legate de sănătatea sexuală și îngrijirea reproducerii, de justiția rasială și problemele LGBTQ+", a adăugat Bhatia.

viewscnt

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău