Senatul SUA amenință Turcia cu suspendarea din NATO dacă invadează nord-estul Siriei

  • 08 Octombrie 2019 09:12
Senatul SUA amenință Turcia cu suspendarea din NATO dacă invadează nord-estul Siriei

Senatul SUA va sancționa Turcia și chiar va suspenda țara din NATO dacă această țară va invada nord-estul Siriei și va ataca forțele kurde, a declarat luni senatorul Lindsey Graham, relatează dpa, potrivit Agerpres.

''Vom introduce sancțiuni bipartizane împotriva Turciei dacă ea va invada Siria și vom solicita suspendarea țării din NATO dacă ea va ataca forțele kurde care au ajutat SUA în distrugerea Califatului Statului Islamic'', a scris Graham, republican, pe Twitter.

Graham, care este adesea un susținător vocal al lui Trump, a spus că lucrează cu senatorul democrat Chris Van Hollen la un proiect de lege și speră într-o majoritate ''împotriva veto-ului'' în camera superioară.

''Congresul trebuie să dea clar de înțeles că Turcia va plăti un preț greu dacă îi va ataca pe kurzii sirieni", a spus Van Hollen, denunțând ''decizia lui Trump de a-i trăda'' pe kurzi.

Membrii ambelor partide, democrat și republican, l-au criticat pe președinte pentru decizia sa de a permite Turciei să intre în nordul Siriei și să atace forțele conduse de kurzi care au fost partenerul principal al Washington-ului în lupta împotriva Statului Islamic.

Senatorul republican Mitt Romney a avertizat că decizia va fi considerată ca fiind ''o trădare'' a kurzilor și face ca SUA să fie ''un aliat nesigur''.

Chris Murphy, un democrat, a numit demersul lui Trump "de-a dreptul sinistru'', subliniind faptul că tocmai în această lună SUA i-au convins pe kurzi să înlăture dispozitivele militare împotriva Turciei, în condițiile unei aparente promisiuni de a continua să-i apere.

Senatorul Bernie Sanders, un progresist de stânga care candidează în alegerile prezidențiale din 2020, a criticat ''anunțul abrupt'' al președintelui Trump, afirmând că SUA ''trebuie să pună capăt în mod responsabil intervențiilor militare în Orientul Mijlociu''.

Președintele american Donald Trump a susținut luni decizia administrației sale de a retrage trupele SUA din nordul Siriei, argumentând că este prea costisitor să mențină sprijinul forțelor kurde care luptă contra grupării Statul Islamic.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a reiterat în urmă cu două zile amenințarea cu lansarea unei operațiuni ''la sol și în aer'' în Siria contra milițiilor kurde Unitățile de protecție a poporului (YPG), considerate de Ankara organizație teroristă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău