Senatul Romaniei va discuta in regim de urgenta modificarea legii cetateniei române

  • 05 Septembrie 2017 20:58
Senatul Romaniei va discuta in regim de urgenta modificarea legii cetateniei române

Senatul Romaniei a acceptat luni, 4 septembrie, discutarea in regim de urgenta a modificarii legii cetateniei, care ar solutiona problema moldovenilor cu pasapoarte romanesti expirate.

Potrivit inițiatorului modificării, deputatul de la „Uniunea Salvați România” Matei Adrian Dobrovie, schimbarea ar urma să-i ajute în primul rând pe tinerii din Republica Moldova care au dobândit cetățenia română odată cu părinții lor, dar au probleme cu reînnoirea documentelor de identitate românești, scrie europalibera.org

Într-o postare pe usr.ro, Dobrovie a spus că legea urmează acum să intre în comisiile de resort. „Pe baza pașaportului românesc, tinerii din Republica Moldova au primit dreptul de studia sau de a munci în diferite țări ale Uniunii Europene. Întrucât statul român refuză să le reînnoiască pașapoartele, ei sunt obligați să renunțe la tot ceea ce au clădit cu mari eforturi peste hotare” – a spus Dobrovie în justificarea demersului său legislativ.

„Câteva mii de cetățenii români cu domiciliul în străinătate, majoritatea tineri din Republica Moldova, nu pot să obțină un nou pașaport românesc din cauza unei probleme de comunicare inter-instituțională între Direcția Generală de Pașapoarte și Autoritatea Națională pentru Cetățenie, a declarat Matei Dobrovie, deputatul USR care a inițiat proiectul de modificare a Legii cetățeniei române.

Modificarea legislativă propusă de USR vizează introducerea unei proceduri de recunoaștere a dobândirii cetățeniei române odată cu părinții de către minorii neincluși în certificatul de cetățenie română al părinților.

Astfel, în baza unei cereri adresate Comisiei de Cetățenie din cadrul Autorității Naționale pentru Cetățenie și în urma verificărilor făcute de această Comisie, Președintele Autorității va putea emite un ordin de recunoaștere a dobândirii cetățeniei române odată cu părinții.

Dacă titularul dreptului la recunoaștere este încă minor, Comisia va elibera un certificat de recunoaștere a dobândirii cetățeniei române odată cu părinții, ce va avea forța probantă a unui certificat de cetățenie. Ulterior, acesta va fi înregistrat în evidențele Direcției Generale de Pașapoarte.

Detalii aici.

Sursa: Protv.md

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău