Senatul francez cere recunoașterea Republicii Nagorno-Karabah

  • 26 Noiembrie 2020 09:08
Senatul francez cere recunoașterea Republicii Nagorno-Karabah

Senatul francez a cerut guvernului, într-un text votat miercuri, "recunoașterea Republicii Nagorno-Karabah", regiune separatistă a Azerbaidjanului populată majoritar de armeni și scena unui conflict sângeros în această toamnă, informează joi AFP, preluat de Agerpres.

Premierul armean Nikol Pașinian a salutat o "decizie istorică".

În schimb, Ministerul Afacerilor Externe a denunțat o "provocare inițiată de un grup de senatori fățiș pro-armeni". "Un exemplu concludent de islamofobie în Franța", a adăugat un consilier în probleme de politică externe al președintelui azer Ilham Aliev, Hikmet Hajiyev.

Proiectul Senatului francez, care nu are valoare constrângătoare, a fost votat cu 305 de voturi pentru, un singur vot împotrivă și 30 abțineri. El a fost semnat de cinci din cei opt președinți de grupuri parlamentare.

Textul votat în Senatul Franței "condamnă agresiunea militară a Azerbaidjanului, dusă cu sprijinul autorităților turce și al mercenarilor străini, și cere retragerea imediată" a forțelor armate din teritoriile cucerite începând cu 27 septembrie în regiunea Nagorno-Karabah.

De asemenea, ''invită guvernul francez să recunoască Republica Nagorno-Karabah'' și ''să depună toate eforturile pentru ca discuțiile în vederea unei reglementări negociate și durabile a conflictului, care să asigure restabilirea frontierelor definite în 1994, să poată fi reluate fără întârziere în cadrul Grupului de la Minsk''.

Textul cere guvernului francez să apere punerea în aplicare imediată a protecției populației locale prin desfășurarea unei forțe internaționale și să aducă un ajutor umanitar masiv civililor, precum și să ''ceară o anchetă internațională asupra crimelor de război comise în Nagorno-Karabah'' și "să tragă toate consecințele diplomatice din rolul jucat de autoritățile turce".

Președintele francez Emmanuel Macron a reiterat sâmbătă invitația la o "supervizare internațională" a acordului semnat pe 10 noiembrie între Azerbaidjan și Armenia, mediat de Rusia.

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău