Senatorul Viorel Badea: Nu va putea fi vorba de integrare europeană a Ucrainei, până când Kievul nu reglementează statutul limbilor minorităților

  • 17 Iulie 2023 19:52
Senatorul Viorel Badea: Nu va putea fi vorba de integrare europeană a Ucrainei, până când Kievul nu reglementează statutul limbilor minorităților

„În momentul acesta nu există niciun fel de întâlnire bilaterală, nu există conferințe sau reuniuni internaționale unde statul român să nu pună probema necesității reglementării statutului limbii române în Ucraina”, a declarat senatorul român Viorel Badea la emsiunea Impact Global de la TVR MOLDOVA.

„Chestiunea este una fixă în agenda bilaterală și nu este numai o problemă a României, ci și o problemă a Ucrainei. Ca stat candidat la Uniunea Europeană, Ucraina nu va putea sub nicio formă să facă acest pas până nu își va reglementa situația care ține de statulul limbilor minorităților. Efectiv, nu va putea fi vorba de integrare europeană a Ucrainei până nu se reglementează această chestiune.

Eu cred că nu este nicio problemă din partea Kievului să facă acest pas. Înțeleg că există unele frustrări la nivel local și că există niște personaje care vântură alimentarea dihotomiei staliniste, absurde, între limba română și limba moldovenească. Guvernul de la Kiev va trebui să înlăture aceste abordări la nivel regional și să aducă normalitatea  lingvistică în aceste zone în care trăiesc reprezentanți ai comunităților românânești”, a declarat senatorul Viorel Badea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:6,69 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
9
Arhivă Radio Chișinău