Semnal de alarmă cu privire la râul Nistru: La noi nu va mai ajunge apă

  • 20 Februarie 2021 11:00
Semnal de alarmă cu privire la râul Nistru: La noi nu va mai ajunge apă

Ecologiștii spun că intenția Ucrainei de a construi 6 hidrocentrale pe râul Nistru va duce treptat la secarea fluviului. Potrivit experților în energetică, trecerea apei Nistrului prin turbine duce la schimbarea temperaturii ei, iar acest lucru afectează grav ecosistemul râului. Experții afirmă că problema trebuie rezolvată prin dialog cu Kievul, însă doar cu medierea Uniunii Europene, notează IPN.

Potrivit strategiei de dezvoltare energetică a Ucrainei, țara vecină și-a propus construcția a 6 hidrocentrale pe râul Nistru până în anul 2035. Potrivit experților de mediu de la Chișinău, punerea în aplicare a acestei strategii va reprezenta o adevărată catastrofă ecologică pentru Republica Moldova, în condițiile în care apa din fluviu va scădea treptat.

„8 milioane de oameni beneficiază direct sau indirect de această sursă de apă. Dacă se construiesc 6 baraje, aici n-o să mai ajungă apă. La Hotin, unde e coada lacului de la Novodnestrovsc, deja nu este apă, totul e înnămolit ”, a spus ecologistul Alecu Reniță în cadrul emisiunii „Bună seara” de la postul public de televiziune.

Experții în energetică spun că, prin construcția celor 6 hidrocentrale, Ucraina și-ar majora substanțial veniturile din vinderea de energie electrică, în același timp, construcția hidrocentralelor va duce la distrugerea ecosistemului râului Nistru.

„Riscul principal care există este că în strategia energetică a Ucrainei ei și-au pus scopul de a instala mai multe stații de pompare. Apa căzând prin turbine are o altă temperatură, ducând la distrugerea ecosistemului”, afirmă expertul în energetică, Victor Parlicov.

Recent, Parlamentul de la Chișinău a constituit o comisie de anchetă care să evalueze impactul construcției complexului hidroenergetic asupra Nistrului.

„Parlamentul a adoptat o declarație privind problema râului Nistru, acesta fiind un mesaj diplomatic și către partenerii din Ucraina să fie inițiat un dialog. La nivel de președinți el a început, urmează la nivel parlamentar și guvernamental, doar așa vom reuși. În declarație menționăm necesitatea stringentă ca la procesul de negocieri să participe și UE”, a declarat deputatul Iurie Reniță.

Decizia privind construcția celor 6 hidrocentrale pe Nistru a fost discutată la prima întrevedere a președintelui Maia Sandu cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski. Cei doi au convenit implicarea experților de mediu europeni în medierea acestei probleme.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
-2,76
Ceață
Umiditate:86 %
Vint:0 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Arhivă Radio Chișinău