Seism: Franța deblochează 12 milioane de euro pentru populația siriană

  • 09 Februarie 2023 15:26
Seism: Franța deblochează 12 milioane de euro pentru populația siriană

Franța a anunțat joi, 9 februarie, că va oferi un ajutor de urgență în valoare de 12 milioane de euro pentru populația siriană, puternic afectată de seria de seisme devastatoare ce au lovit Turcia și Siria, informează Agerpres.

Acest ajutor va fi distribuit "împreună cu organizațiile nonguvernamentale și cu Națiunile Unite, în toate regiunile lovite de seisme", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe francez, Francois Delmas, precizând că ajutorul nu va schimba însă "abordarea politică" a Franței față de regimul lui Bashar al-Assad.

Dintre cele 12 milioane, cinci vor fi deblocate pentru Fondul Umanitar pentru Ajutor Transfrontalier (SCHF) al Națiunilor Unite, cinci milioane vor merge spre "mai multe ONG-uri franceze și internaționale ce întreprind intervenții de urgență în domenii precum sănătatea, punerea la adăpost, apa, igiena, salubrizarea și securitatea alimentară", a detaliat Francois Delmas.

De asemenea, o contribuție de două milioane de euro este "în curs de examinare" cu titlu de ajutor alimentar programat, pentru a face față nevoilor alimentare urgente ale populației siriene.

În ceea ce privește Turcia, unde s-a înregistrat epicentrul seismului, Franța va trimite "în următoarele ore 50.000 de doze de vaccinuri anti-difterie și anti-tetanos, oferite de Fundația S-The Sanofi Collective și de asociația Tulipe pentru populațiile sinistrate".

Franța va susține, de asemenea, "eforturile Federației Internaționale a Crucii Roșii și Semilunei Roșii (FICR), la nivelul de 500.000 de euro".

Seismul violent ce a lovit luni Turcia și Siria a depășit 17.500 de morți, potrivit celui mai recent bilanț comunicat joi de autoritățile celor două țări. 14.351 de persoane au fost ucise în Turcia, potrivit vicepreședintelui turc Fuat Otkay și 3.162 au fost ucise în Siria, potrivit bilanțurilor oficiale, ceea ce majorează la 17.513 numărul total al victimelor.

Bashar al-Assad este vizat de sancțiuni ale comunității internaționale, în special occidentale, iar teritoriul sirian este divizat și controlat de diferite din părțile implicate, după 12 ani de război civil.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
30,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:2,06 m/s
Thu
23
Fri
25
Sat
25
Sun
26
Mon
27

Ultimele știri

Arhivă Radio Chișinău