Șeful Statului Major al forțelor aeriene franceze, numit într-o funcție strategică la NATO

  • 07 Iunie 2018 14:05
Șeful Statului Major al forțelor aeriene franceze, numit într-o funcție strategică la NATO

Șeful Statului Major al forțelor aeriene franceze, generalul André Lanata, a fost numit în funcția de Comandant suprem al forțelor aliate pentru transformare (SACT/ Supreme Allied Commander for Transformation) din cadrul NATO, cu baza la Norfolk (SUA), a anunțat joi armata franceză, citată de AFP.

În cursul conferinței de presă săptămânale la Ministerul Apărării francez, purtătorul de cuvânt al instituției a declarat că generalul Lanata, în vârstă de 58 de ani, îl înlocuiește în post pe un alt general francez, Denis Mercier.

Funcția de la SACT, creată în 2002 în cadrul vastei reforme a structurilor de comandă ale Alianței Nord-Atlantice, constă în pregătirea tuturor capacităților militare de care dispune NATO pentru a face față misiunilor și provocărilor viitoare.

De la comandamentul strategic al SACT, care se află la Norfolk (Virginia, coasta de est a SUA), generalul responsabil de transformare supervizează în special campaniile de exerciții planificate de NATO pentru testarea trupelor și a capacității lor de a acționa împreună în diferite tipuri de intervenții.

Generalul Lanata i-a succedat în iunie 2015 generalului Mercier în funcția șef de Stat Major al armatei aerului din Franța, când acesta a fost numit la SACT.

Inginer de aviație, André Lanata a fost pilot de vânătoare, comandant al bazei aeriene din Djibouti și a ocupat diverse funcții în cadrul comandamentului armatei franceze, înainte de a deveni șeful forțelor aeriene.

Funcția de la SACT este ocupată de un general francez începând cu 2009, anul care marchează revenirea Franței în structurile de comandă ale NATO, după ce președintele Charles de Gaulle scosese țara din comanda integrată a Organizației în 1966.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:4,12 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău