Șeful spionajului militar ucrainean: Avem trei obiective principale pe care le urmărim atunci când efectuăm atacuri cu drone pe teritoriul Rusiei

  • 18 Septembrie 2023 18:27
Șeful spionajului militar ucrainean: Avem trei obiective principale pe care le urmărim atunci când efectuăm atacuri cu drone pe teritoriul Rusiei

Șeful Direcției Principale de Informații a Ministerului ucrainean al Apărării (GRU), generalul Kirilo Budanov, a vorbit într-un interviu acordat The Economist despre principalele ținte ale atacurilor cu drone pe care ucrainenii le-au efectuat până acum și ce rezultate au fost obținute. De asemenea, șeful GUR a răspuns la o serie de întrebări despre contraofensiva forțelor armate ucrainene și despre cum se pregătesc trupele ruse de ocupație.

Unul dintre subiectele de pe care The Economist le-a tratat în mod special a fost reprezentat de dronele de atac, care s-au remarcat recent într-o serie de operațiuni militare importante, mai ales că au fost utilizate în cadrul unor atacuri care au vizat mai multe baze aeriene rusești unde erau staționate bombardiere strategice pe care Rusia le aruncă în lupta pentru a lansa rachete de croazieră asupra Ucrainei, scrie Defense Romania.

După cum a remarcat Budanov, în interviul acordat The Economist, "dronele vor facilita fără îndoială operațiunile de eliberare a teritoriilor" ucrainene ocupate. Șeful Serviciului de informații al Apărării (GUR) din Ucraina notează că atacurile cu drone au trei obiective principale.

Primul este epuizarea sistemelor de apărare aeriană rusești, iar la acest punct se adaugă faptul că Ucraina, prin atacurile sale asupra Moscovei, a forțat Armata rusă să concentreze acolo un număr mult mai mare de sisteme de apărare aeriană, pe care ar fi fost dispusă să le desfășoare în apropierea liniei frontului.

După cum a relatat săptămâna trecută relatează Serviciul militar de Informații al Marii Britanii, Rusia a amplasat sisteme Pantsir-S1 (SA-22) pe acoperișurile clădirilor oficiale din Moscova. Această măsură a fost luată ca urmare a mai multor atacuri cu drone efectuate de ucraineni împotriva bazelor aeriene Engels și Ryazan.

În ultimele săptămâni, Rusia a recalibrat poziția apărării sale aeriene cu rază scurtă și medie de acțiune din jurul Moscovei, în încercarea de a se apăra mai eficient împotriva atacurilor cu avioane fără pilot (UAV).

Al doilea obiectiv este distrugerea bombardierelor și a aeronavelor de transport militare rusești, în primul rând atacul asupra aerodromului Soltsy din 19 august, când a fost distrus un bombardier Tu-22M3.

Baza Aeriană Soltsy-2 este situată la aproximativ 650 de kilometri nord de frontiera ucraineană. Rusia a întrebuințat în mod frecvent bombardierele Tu-22M3 pentru a lansa atacuri asupra unor ținte de pe teritoriul ucrainean.

În același timp, după cum a menționat anterior Budanov, un total de două bombardiere Tu-22M3 au fost complet distruse în urma unor atacuri efectuate de către forțele ucrainene pentru operații speciale asupra bazelor militare Soltsy și Shaikovka, iar alte două au fost avariate.

Vorbind despre avioanele de transport, merită menționat atacul recent asupra aerodromului de lângă Pskov. După unul dintre cele mai eficiente atacuri cu drone pe care ucrainenii l-au efectuat asupra unor ținte strategice din Rusia, inclusiv asupra aerodromului Kresty de lângă Pskov, se poate vorbi despre pierderea definitivă a cel puțin patru avioane militare de transport IL-76 de către aviația rusă.

Cel de-al treilea obiectiv pe care îl au atacurile cu drone este de a viza instalațiile de producție militară din Rusia. Publicația The Economist menționează atacul recent asupra uzinei chimice Redkino. De asemenea, menționează o serie de atacuri asupra uzinei strategice Kremniy El din Briansk, care este al doilea producător de microcipuri din Rusia și care, în prezent, primește în principal comenzi din partea complexului militar-industrial rus.

Un al scop alt atacurilor cu drone ucrainene pe teritoriul rus este de natură psihologică, provocând anxietate în rândul populației și perturbând "activitățile economice din interiorul Rusiei". De exemplu, în timpul atacurilor cu drone, Rusia este nevoită să își închidă aeroporturile din Moscova și din alte orașe.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău