Șeful serviciului de informații militare al SUA: Putin nu-și poate atinge obiectivul inițial în Ucraina

  • 17 Septembrie 2022 17:32
Șeful serviciului de informații militare al SUA: Putin nu-și poate atinge obiectivul inițial în Ucraina

Eșecurile și resursele limitate ale Rusiei în Ucraina arată că forțele sale sunt incapabile să atingă obiectivele inițiale ale președintelui Vladimir Putin privind invadarea țării vecine, după cum stau lucrurile în prezent, a declarat vineri șeful serviciilor de informații al Pentagonului, potrivit ABC News, care citează Associated Press.

"Ajungem într-un punct când cred că Putin va trebui să-și revizuiască obiectivele pentru aceasta operațiune", a declarat generalul locotenent Scott Berrier, șeful Agenției de Informații pentru Apărare (Defense Intelligence Agency /DIA/). "Este destul de clar în acest moment că nu va putea face ceea ce intenționa inițial", a afirmat el, potrivit Agerpres.

Putin a trimis trupe în Ucraina vecină în februarie pentru a răsturna guvernul prooccidental al Ucrainei, potrivit oficialilor americani. Forțele ucrainene au alungat trupele ruse de pe pozițiile lor din jurul capitalei Kiev la începutul războiului. Rusia a suferit alt eșec major săptămâna trecută, când o contraofensivă ucraineană i-a forțat trupele să se retragă din zone întinse în nord-estul Ucrainei.

"Rusia plănuise o ocupație, nu neapărat o invazie, și asta a aruncat-o înapoi", a declarat Berrier, evocând reticența lui Putin de a declara o mobilizare generală pentru a crește numărul trupelor în Ucraina.

Președintele Joe Biden și alți oficiali ai administrației de la Washington au avut grijă să nu califice ultima retragere a forțelor ruse drept victorie ucraineană sau punct de cotitură în război, iar analiștii avertizează că este imposibil de evaluat ceea ce urmează.

"Se apropie de punctul luării unei decizii", a declarat Berrier, referindu-se la Putin. "Nu știm care va fi acea decizie. Dar ea va hotărî în mare măsură durata acestui conflict", consideră el.

Berrier a vorbit la un panel cu alți înalți responsabili în cadrul Summitului privind informațiile și securitatea națională al comunității serviciilor de informații la National Harbor din Maryland, lângă Washington.

Întrebat despre temerile că Putin ar putea recurge la armele de distrugere în masă dacă va fi învins pe câmpul de luptă de către forțele ucrainene susținute de SUA și NATO, directorul adjunct al CIA, David Cohen, a afirmat:"Nu cred că ar trebui să subestimăm atașamentul lui Putin față de programul inițial, care constă în a controla Ucraina. Nu cred că am văzut vreun motiv să credem că a renunțat" la acest obiectiv.

De asemenea, SUA nu ar trebui nici să subestimeze "apetitul pentru risc" al lui Putin, a declarat Cohen. Putin și responsabilii săi au făcut aluzie la începutul războiului la arsenalul nuclear al Rusiei și la represalii masive, avertizând NATO să nu se implice în conflict.

"Acestea fiind spuse, nu am văzut dovezi concrete privind planificarea utilizării ADM"(arme de distrugere în masă), a spus Cohen. Forma cea mai probabilă de represalii ruse împotriva SUA ar putea fi înmulțirea încercărilor de interferență în sistemul politic american, consideră responsabilii din serviciile secrete ale SUA.

Separat, în cadrul summitului Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS), ale cărui lucrări s-au încheiat vineri la Samarkand, în Uzbekistan, Putin a avertizat că Moscova și-ar putea intensifica atacurile asupra infrastructurii în Ucraina dacă forțele ucrainene ar viza instalații din Rusia.

Putin a declarat că "eliberarea" întregii zone a Donbasului (compus din regiunile Donețk și Lugansk), în estul Ucrainei, este principalul obiectiv militar al Rusiei și nu consideră necesar să-l revizuiască.

"Nu ne grăbim", a spus președintele rus într-o conferință de presă susținută după încheierea summitului OCS, care grupează Rusia, China, India, Pakistan și patru state din Asia Centrală - Kazahstan, Kârgâzstan, Uzbekistan, Tadjikistan, urmând să i se alăture și Iranul. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău