Șeful securității de la palatul prezidențial din Haiti a fost reținut de poliție în cazul asasinării președintelui Jovenel Moise

  • 15 Iulie 2021 15:49
Șeful securității de la palatul prezidențial din Haiti a fost reținut de poliție în cazul asasinării președintelui Jovenel Moise

Șeful securității palatului prezidențial din Port au Prince a fost reținut de poliție, potrivit unui apropiat al său, în timp ce autoritățile din Haiti continuă să investigheze asasinarea președintelui Jovenel Moise, informează CNN, potrivit DIGI24.ro.

Potrivit sursei citate, Dimitri Herard, șeful echipei de securitate a Palatului Național, a fost interogat miercuri la Inspectoratul General, apoi transferat la o secție de poliție din Port au Prince, a declarat Carl Martin, un asociat al lui Herard care va coordona și echipa de apărare a acestuia.

Când Herard a întrebat poliția de ce este reținut, i s-a spus că decizia "vine de sus", a spus Martin, care a vorbit miercuri seară cu șeful securității Palatului Național. Carl Martin a declarat că poliția i-a luat pistolul și telefonul mobil lui Dimitri Herard și ei au vorbit prin telefonul unui polițist.

Carl Martin a declarat pentru CNN că președintele Jovenel Moise avea o echipă de securitate numeroasă și unitatea lui Herard avea în componență mai mulți ofițeri, dar "el este singurul reținut în acest fel". Lanțul de comandă "nu se oprește la Dimitri", a adăugat acesta.

Potrivit coordonatorului echipei de apărare a lui Herard, acesta din urmă speră la "o șansă corectă la o investigație corectă" odată cu implicarea agențiilor Interpol și FBI. "Poziția lui Herard e politică. Are mulți adversari politici", a mai spus Martin.

Inițial, poliția haitină l-a plasat pe Herard în izolare, din motive de siguranță.

Președintele haitian Jovenel Moise a fost ucis miercurea trecută în timpul unui atac asupra reședinței sale din capitala Port au Prince. Potrivit autorităților, în operațiune au fost implicați cel puțin 26 de columbieni, unii dintre ei foști soldați, angajați printr-o companie de securitate din Florida.

Dimitri Herard, șeful echipei de securitate de la palatul prezidențial, a călătorit la finalul lunii mai în Ecuador prin Bogota, capitala Columbiei. Poliția columbiană a anunțat pe 12 iulie că investighează dacă Herard, în timpul petrecut în Columbia, s-a întâlnit cu vreunul dintre cetățenii columbieni care ar fi implicați în asasinat.

Cu toate acestea, mai mulți oameni, inclusiv rude ale columbienilor reținuți, au declarat pentru CNN că acuzațiile la adresa acestora nu se susțin. Matias Gutierrez, un fost soldat din trupele speciale columbiene, a declarat marți pentru CNN că cei 26 de suspecție columbieni fuseseră angajați de fapt pentru a asigura paza președintelui și că inclusiv el fusese abordat pentru acest loc de muncă de către compania de securitate din Florida.

"Au spus doar că este vorba de o companie americană și că postul este de agent de securitate în Haiti. Pază pentru președintele din Haiti, care ar fi fost amenințat cu moartea", a spus Gutierrez. "A fost un complot", spune el. "Cum poate să existe un astfel de asasinat și să nu fie nicio victimă în afară de președinte? Dacă suspecții ar fi făcut asta, ar fi trebuit să intre în palat și să-i ucidă pe agenții de securitate înainte să ajungă la președinte. Ar fi existat o scenă de luptă".

Trei cetățeni americani născuți în Haiti sunt suspectați de implicare în atac și au fost reținuți săptămâna trecută. Până acum, cel puțin 39 de oameni ar fi fost implicați în asasinarea președintelui Jovenel Moise.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău