Șeful Poliției de Frontieră cere Ministerului de Externe reevaluarea statutului pașapoartelor diplomatice

  • 04 August 2019 10:12
Șeful Poliției de Frontieră cere Ministerului de Externe reevaluarea statutului pașapoartelor diplomatice

Șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, solicită Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) reevaluarea statutului pașapoartelor diplomatice eliberate. La fel, se solicită informații despre pașapoartele de acest tip care, în virtutea încheierii mandatului funcției, au fost scoase din circulație, dar au rămas în posesia titularului, transmite IPN.

Solicitarea vine în contextul în care Poliția de  Frontieră a depistat mai mulți foști deputați și demnitari care au trecut frontiera în baza pașaportului diplomatic, „lucru care îngreunează procesul de activitate”. Într-o postare pe o rețea de socializare, Rosian Vasiloi menționează că, potrivit Legii cu privire la Poliția de Frontieră, documentele nevalabile prezentate la control, precum și cele care nu aparțin posesorului trebuie să fie ridicate.

Tototdată, Legea privind actele de identitate din sistemul național de pașapoarte, se arată că dreptul de deținere a pașaportului diplomatic ori a celui de serviciu apare din momentul numirii sau alegerii persoanei în funcție și încetează în momentul încheierii mandatului funcției.

Printre persoanele care dețin pașapoarte diplomatice sunt șeful statului, președintele Parlamentului, premierul, soții și soțiile acestora, deputații, personalul diplomatic precum și alte persoane care ocupă funcții de conducere în stat.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău