Șeful Pentagonului, Mark Esper, discută la Bagdad despre retragerea trupelor americane din Siria

  • 23 Octombrie 2019 11:08
Șeful Pentagonului, Mark Esper, discută la Bagdad despre retragerea trupelor americane din Siria

Ministrul american al apărării, Mark Esper, a sosit miercuri la Bagdad, unde este probabil să i se ceară explicații referitoare la intențiile Washingtonului cu privire la trupele americane care se retrag din Siria pe teritoriul irakian, transmite Reuters, preluat de AGERPRES.

Armata irakiană a comunicat marți că forțele americane care trec în Irak în cadrul retragerii din Siria nu au permisiunea de a rămâne pe teritoriul irakian, unde se pot afla doar în tranzit.

După ce Esper a declarat inițial că trupele în retragere din Siria se vor îndrepta în vestul Irakului pentru a continua lupta împotriva Statului Islamic și 'a ajuta la apărarea Irakului', el a afirmat marți că Washingtonul își propune să-i aducă în cele din urmă pe militari acasă.

La Bagdad, Mark Esper ar urma să se întâlnească cu omologul său irakian, precum și cu prim-ministrul Adel Abdul Mahdi, și să discute despre retragerea trupelor americane din Siria și rolul pe care Irakul îl va avea în această operațiune.

'Prioritatea noastră cheie în privința Irakului este să încurajăm un stat sigur, stabil, independent', a declarat un oficial american de rang înalt din domeniul apărării.

Deplasarea lui Mark Esper la Bagdad are loc la o zi după ce Ankara și Moscova au convenit că vor desfășura trupe în nord-estul Siriei pentru a-i înlătura pe luptătorii kurzi și armele lor de la granița cu Turcia.

La câteva ore după anunțarea acordului, Ministerul turc al Apărării a afirmat că SUA declaraseră Turciei că retragerea luptătorilor kurzi s-a încheiat din 'zona sigură' pe care Ankara o solicită în nordul Siriei.

Acordul ruso-turc convenit la Soci sprijină revenirea trupelor regimului Assad la frontieră, alături de forțe ale Rusiei, în locul americanilor care au patrulat în regiune în ultimii ani împreună cu aliații lor kurzi.

Potrivit Pentagonului, administrația Trump ar avea în vedere păstrarea unui număr de militari în nord-estul Turciei, pentru a proteja câmpurile petrolifere din zonă.

Orice decizie de menținerea a unor militari americani suplimentari în Irak va fi atent examinată într-o țară în care Iranul câștigă o influență tot mai mare.

Irakul traversează o criză politică, după ce la 1 octombrie au izbucnit proteste, reprimate violent, din cauza șomajului ridicat, a serviciilor publice precare și a corupției.

'Politica irakiană se află într-o situație delicată. Nu există sprijin irakian pentru ca țara să devină principala garnizoană a Statelor Unite în Orientul Mijlociu', afirmă Jon Alterman, expert în cadrul Centrului de Studii Strategice și Internaționale (CSIS).

Alterman consideră totuși că Bagdadul nu dorește să îndepărteze Washingtonul, care a fost un aliat crucial în lupta împotriva Statului islamic în ultimii cinci ani.

Trupele americane retrase din Siria s-ar adăuga celor în jur de 5.000 de militari ai SUA staționați deja în Irak - conform declarațiilor oficiale -, unde instruiesc forțe locale și acordă asistență pentru a împiedica un reviriment al jihadiștilor. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău