Șeful Organizației Mondiale a Comerțului demisionează într-un moment crucial pentru economia mondială

  • 15 Mai 2020 09:57
Șeful Organizației Mondiale a Comerțului demisionează într-un moment crucial pentru economia mondială

Roberto Azevedo, directorul general al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), a confirmat că va renunța la funcție cu un an mai devreme de încheierea mandatului său, în 2021, într-un moment în care OMC se confruntă cu impactul economic al crizei provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19) și cu criticile președintelui SUA, Donald Trump, transmit BBC și Reuters, preluat de Agerpres.

 

Demisia șefului OMC vine într-un moment crucial pentru economia mondială, când comerțul global suferă un declin accentuat, iar lumea se îndreaptă spre cea mai severă scădere a activității economice de la Marea Depresiune. Brazilianul, în vârstă de 62 de ani, este din 2013 șeful instituției cu sediul la Geneva.

Roberto Azevedo a declarat că plecarea sa timpurie de la conducerea OMC reprezintă "o decizie personală", în interesul superior al organizației.

"Se poate ca OMC să nu fie perfect, dar este indispensabil. Este ceea ce ne ferește de o lume unde prevalează legea junglei, cel puțin în ceea ce privește comerțul", a afirmat oficialul.

În repetate rânduri, administrația Trump a acuzat OMC că s-a îndepărtat de la obiectivul său de protejare și liberalizare a piețelor, iar condițiile intrării Chinei în OMC în 2001 au dus la pierderea a milioane de locuri de muncă în SUA.

Întrebat despre plecarea lui Robert Azevedo, Donald Trump a răspuns: "Sunt ok cu asta. Am fost tratați foarte rău. Ei au tratat China ca pe o țară în curs de dezvoltare. Prin urmare, China a obținut o mulțime de beneficii pe care SUA nu le au".

În aprilie, Azevedo a anunțat că anul acesta comerțul global va scădea cu 13% - 32%, în funcție de impactul economic al crizei provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19). OMC se așteaptă în 2021 la o creștere a comerțului mondial între 21% și 24%, în funcție de durata epidemiei și de eficiența răspunsului autorităților.

Organizația Mondială a Comerțului s-a confruntat cu probleme sistemice chiar înainte ca epidemia să afecteze semnificativ comerțul global. Numeroase state au cerut o reformă a OMV și un nou mecanism care să rezolve disputele comerciale, după ce, în decembrie, SUA au anunțat că nu vor sprijini o propunere care ar fi permis organului de apel al Organizației Mondiale a Comerțului să continue să funcționeze.

Administrația Trump a blocat numirea de noi judecători în cadrul organului de apel al OMC. Această entitate are nevoie de minim trei judecători pentru a funcționa, însă mandatul a doi dintre cei trei membri ai organului de apel expiră marți și, din cauza politicii de blocaj a SUA, nu au fost numiți încă înlocuitori. Practic, începând din data de 10 decembrie, entitatea din cadrul OMC nu a mai putut audia noi dispute comerciale.

Nemulțumirea SUA a fost provocată de ultimele decizii ale OMC care, în două dosare în care erau implicate SUA și China, au acordat Beijingului prezumția de nevinovăție și au respins acuzația Washingtonului privind practicile de dumping ale Chinei.

Organizația Mondială a Comerțului (OMC) este o instituție internațională care stabilește reguli globale de comerț între statele membre. România este membru fondator al OMC, instituție creată în 1995 în urma finalizării rundei Uruguay de negocieri comerciale multilaterale (1986-1994). Obiectivul general al organizației este să se asigure că schimburile comerciale internaționale se desfășoară fluent, liber, corect și predictibil.

OMC reprezintă continuatorul Acordului General pentru Tarife și Comerț (GATT), încheiat la Geneva în 1947. România a devenit membru GATT în 1971. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău