Șeful OMS despre ancheta privind apariția Covid-19: Toate ipotezele rămân pe masă

  • 13 Februarie 2021 12:05
Șeful OMS despre ancheta privind apariția Covid-19: Toate ipotezele rămân pe masă

Originea pandemiei de coronavirus este încă neclară, iar directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, crede că „toate ipotezele rămân pe masă”. Experții și-au încheiat misiunea de o lună la Wuhan, considerat epicentrul pandemiei, transmite g4media.ro.

Potrivit sursei citate, experții au părut să excludă ipoteza că virusul ar fi putut scăpa din institutul de virusologie al orașului, după cum afirma administrația Trump. În opinia lor, această ipoteză este „foarte improbabilă”, au spus aceștia în conferința de presă de luni de la Wuhan.

„Unii s-au întrebat dacă anumite ipoteze (cu privire la originea pandemiei) au fost abandonate și, după ce am discutat cu membrii echipei, eu vreau să confirm că toate ipotezele rămân pe masă”, a spus directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în timpul conferinței sale de presă bi-săptămânale asupra pandemiei. “Acesta a fost un exercițiu științific foarte important în circumstanțe foarte dificile”, a subliniat el, potrivit Agerpres.

Dr. Tedros și-a exprimat speranța că un raport preliminar va putea fi publicat săptămâna viitoare, iar raportul final ”în următoarele săptămâni”.

Primele concluzii prezentate în timpul unei conferințe de presă a experților în China au fost primite cel puțin cu prudență sau chiar cu scepticism, în special în SUA.

„În loc să sărim la niște concluzii care pot fi motivate de orice exceptând știința, vrem să vedem unde ne duc datele, unde ne duce știința, și concluziile noastre vor fi fondate pe aceasta”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al diplomației americane, Ned Price, care a adăugat cu toate acestea că SUA “susțin total această anchetă”.

Prezent la conferința de presă de la Geneva, Peter Embarek, care a condus echipa de cercetători proveniți din țări diferite, a estimat că ancheta “a înregistrat numeroase succese”. „Avem o mai bună înțelegere a ceea ce s-a întâmplat în decembrie 2019″ la Wuhan”, a spus el, subliniind că aceasta „este doar începutul”.

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău