Șeful NATO, Jens Stoltenberg: "Trebuie să ne pregătim pentru un război lung în Ucraina"

  • 17 Septembrie 12:55
Șeful NATO, Jens Stoltenberg:

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că nu ar trebui să se aștepte o încheiere rapidă a războiului din Ucraina, într-un interviu publicat duminică, într-un moment în care armata ucraineană este angajată într-o contraofensivă pentru respingerea forțelor ruse.

"Majoritatea războaielor durează mai mult decât se anticipa când au început", a subliniat Jens Stoltenberg în acest interviu acordat grupul de presă german Funke. "De aceea, trebuie să ne pregătim pentru un război lung în Ucraina", a adăugat el.

Războiul a început în februarie 2022, când forțele armate ruse au invadat Ucraina. Armata ucraineană desfășoară de la jumătatea lui iunie o contraofensivă pentru a respinge forțele ruse în sud și est, dar această operațiune a făcut posibilă doar eliberarea unui număr limitat de localități.

"Toți dorim o pace rapidă", a continuat Jens Stoltenberg. "Dar în același timp trebuie să recunoaștem (acest lucru): dacă președintele (Volodimir) Zelenski și ucrainenii încetează să lupte, țara lor nu va mai exista", a mai declarat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice.

"Dacă președintele (Vladimir) Putin și Rusia depun armele, vom avea pace", a spus el.

În ceea ce privește dorința Ucrainei de a adera la NATO, Jens Stoltenberg a asigurat: "Nu există nicio îndoială că, mai devreme sau mai târziu, Ucraina va fi în NATO".

Kievul s-a apropiat de NATO în timpul summitului Alianței din iulie, a explicat el.

"Când se va termina acest război, vom avea nevoie de garanții de securitate pentru Ucraina. Altfel, istoria s-ar putea repeta", a avertizat Jens Stoltenberg. La summitul NATO de la Vilnius, liderii Alianței au convenit că Ucraina ar putea adera la NATO odată ce anumite condiții vor fi îndeplinite, liderii americani și germani subliniind că printre aceste condiții se numără și reforme pentru a proteja democrația și statul de drept. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-0,76
Cer acoperit de nori
Umiditate:100 %
Vint:3,09 m/s
Tue
3
Wed
4
Thu
6
Fri
1
Sat
0
Arhivă Radio Chișinău