Șeful NATO ar putea da greș în a-i convinge pe aliați să sporească bugetul pentru apărare și disuasiune

  • 08 Martie 2021 14:42
Șeful NATO ar putea da greș în a-i convinge pe aliați să sporească bugetul pentru apărare și disuasiune

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, ar putea da greș în a-i convinge pe membrii Alianței Nord-Atlantice să sporească semnificativ bugetul comun pentru apărare și disuasiune, un element-cheie în planul de revitalizare a organizației, transmite luni dpa, preluat de Agerpres.

Potrivit unor surse citate de agenția de presă germană, câțiva din cei 30 de aliați au transmis explicit în ultimele săptămâni că nu sunt pregătiți să susțină reforme de amploare.

Alianța de apărare transatlantică funcționează în mod obișnuit pe principiul consensului, ceea ce face puțin probabilă o revizuire semnificativă a modelului financiar pentru misiuni de apărare și disuasiune.

Creșterea bugetului ar presupune, de exemplu, desfășurarea de trupe aliate pe flancul estic al blocului militar, din proximitatea Rusiei, precum și misiuni de poliție a aerului, desfășurări navale și manevre comune, a declarat Stoltenberg luna trecută, când le-a prezentat aliaților pachetul de reformă "NATO 2030".

Activitățile NATO precum cele din Marea Neagră sau din regiunile baltice sunt plătite în prezent de acei aliați care trimit trupe sau echipament în zonele respective, amintește dpa.

Demersul financiar ar contribui totodată la echilibrarea balanței costurilor între aliați, a spus Stoltenberg, un motiv frecvent de nemulțumire între Statele Unite, a căror contribuție financiară este semnificativă, și alți aliați, în principal Germania.

Însă mai mulți aliați au perceput negativ propunerea, au declarat sursele citate de dpa, susținând de pildă că sprijinul pentru securitatea comună și apărarea colectivă ar trebui să fie neîndoielnic și să nu fie condiționat de bani lichizi.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău