Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a spus care ar putea fi prețul mediu de import al gazelor naturale în 2022

  • 08 Februarie 2022 10:31
Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a spus care ar putea fi prețul mediu de import al gazelor naturale în 2022

Prețul mediu anual de achiziție al gazelor naturale în 2022 poate fi de 620 de dolari per mia de metri cubi. Potrivit agenției Infotag, acest lucru a fost declarat de președintele consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban.

"Există noțiunea de preț mediu anual. Aceste calcule le transmitem la Agenția nNațională de reglementare în energetică. Pentru 2022, am prezentat o prognoză de 620 de dolari per mia de metri cubi", a spus Ceban în cadrul emisiunii "Teritoriul libertății" de luni seară.

El a precizat că, chiar și cu o reducere a prețului gazelor importate, nu se poate conta pe o reducere a tarifului pentru consumatorii finali.

"Trebuie să acumulăm fonduri pentru a ne îndeplini obligațiile financiare față de Gazprom în timp util. Înainte de data de 20 a fiecărei luni, trebuie să transferăm un avans, iar apoi să plătim gazul consumat în cursul lunii. În plus, va trebui să eliminăm abaterile financiare acumulate, care se ridică la 1,4 miliarde de lei (circa 78 de milioane de dolari)", a spus șeful "Moldovagaz".

Potrivit acestuia, aceste dezechilibre financiare s-au acumulat în primele 10 luni ale anului trecut.

"În aceste 10 luni am cumpărat gaz la prețul de 216 dolari la mia de metri cubi, iar tariful pentru consumatori a fost de 148 de dolari la mia de metri cubi. În iulie, am vorbit despre necesitatea majorării tarifului cu 35%. Dar nimănui nu-i păsa de aceasta, pentru că erau alegeri, apoi schimbarea puterii, apoi a expirat contractul cu Gazprom etc. Și acum aceste abateri financiare trebuie eliminate", a subliniat Cheban.

Anterior, el a spus pe canalul său de telegram că prețul mediu anual în 2021 pentru SA Moldovagaz a fost de 307 dolari SUA per mia de metri cubi.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer fragmentat
Umiditate:52 %
Vint:4,63 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău