Șeful Moldovagaz, despre majorarea tarifului la gaze de 2,5 ori : „Un astfel de tarif poate duce la neplata facturilor sau va scăderea cererea”

  • 06 Noiembrie 2021 12:48
Șeful Moldovagaz, despre majorarea tarifului la gaze de 2,5 ori : „Un astfel de tarif poate duce la neplata facturilor sau va scăderea cererea”

Președintele Consiliului de Administrație Moldovagaz, Vadim Ceban, spune că solicitarea expediată ANRE privind majorarea tarifului la gaze de 2,5 ori are la bază prețul de achiziție a gazului. Deși nu sunt încă aprobate, noile tarife vor fi aplicate din 1 noiembrie. Acum Guvernul trebuie să vină cu compensații pentru cetățeni. În caz contrar, riscăm să asistăm la o neplată în masă a facturilor, anticipează șeful de la Moldovagaz, citat de IPN.

Întreprinderea a expediat ANRE solicitarea privind majorarea tarifelor pentru consumatorii finali – de la 4,29 lei până la 10,26 lei. Cifra nu include TVA, care ar majora tariful până la 11 lei. Tariful calculat are la bază în proporție de 90% prețul de achiziție a gazului.

„Acest tarif acoperă prognozele noastre pentru o perioadă de 14 luni. Dacă dinamica pieței și la petrol, și la prețurile spot al gazelor naturale va fi una pozitivă, bineînțeles că Moldovagaz se va adresa ANRE pentru ajustarea tarifelor. Noi am cerut ANRE intrarea în vigoare a tarifului începând cu data de 1 noiembrie, așa cum este prevăzut în decizia Comisiei pentru Situații Excepționale ”, a precizat Vadim Ceban în cadrul emisiunii „Пятница с Анатолием Голя” de la RTR Moldova.

Potrivit președintelui Consiliului de Administrație Moldovagaz, în situația creată este foarte important ca Guvernul să acorde cetățenilor cu venituri modeste compensații, în caz contrar oamenii se vor debranșa de la rețeaua de gaze sau nu-și vor plăti facturile. „Lucrăm că ministerele de profil pentru a oferi un program de compensații cetățenilor. Noi înțelegem că un astfel de tarif poate duce la neplata facturilor sau va scăderea cererea pentru gazele naturale. Acum este foarte importantă atitudinea Guvernului față de cetățeni. Dacă va fi exclus TVA la gaz, banii ar putea fi folosiți pentru acordarea compensațiilor”, a spus Vadim Ceban.

Moldovagaz a înaintat vineri, 5 noiembrie, Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică calculele pentru ajustarea tarifului la gaze pentru consumatorii finali. Decizia se va lua la o ședință publică a ANRE.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău