Șeful Gazprom avertizează că prețurile gazelor în Europa ar putea crește și mai mult

  • 17 Septembrie 2021 17:42
Șeful Gazprom avertizează că prețurile gazelor în Europa ar putea crește și mai mult

Prețurile gazelor naturale din Europa, deja la un nivel ridicat, ar putea crește și mai mult din cauza capacităților scăzute de stocare a gazelor, a avertizat vineri șeful grupului rus Gazprom, Alexei Miller, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

La o conferință online, Miller a declarat că cererea pentru gaze naturale este în creștere. El a descris gazele naturale ca un "combustibil curat", care ar putea sprijini tranziția la o energie mai verde.

În prezent, capacitățile de stocare a gazelor din Europa sunt cu 22,9 miliarde metri cubi (bcm) sub nivelul normal. "Este foarte mult, toți experții spun că Europa nu va putea să recupereze decalajul și să majoreze nivelul gazelor stocate", a declarat șeful Gazprom. Acesta a avertizat: "Europa va intra în perioada de toamnă-iarnă cu un deficit în capacitățile subterane de stocare".

"Desigur, situația are impact asupra prețurilor și vedem că în Europa prețurile bat toate recordurile posibile. Este posibil chiar să înregistreze noi recorduri", a afirmat Miller.

La hub-ul de gaze TTF din Olanda, prețurile spot s-au triplat de la începutul anului, ajungând la un nivel record. Creșterea prețurilor la energie a dus costurile la electricitate în Europa la cel mai ridicat nivel din ultimii ani și este puțin probabil ca situația să se schimbe până la finele anului, ceea ce înseamnă facturi mari cu încălzirea la iarnă pentru consumatori.

De asemenea, Miller a reafirmat că Gazprom își va îndeplini complet obligațiile privind furnizarea de gaze naturale, compania fiind pregătită să pompeze mai mult gaz dacă va fi necesar.

Săptămâna trecută, grupul rus Gazprom a anunțat finalizarea lucrărilor de construcție la gazoductul Nord Stream 2, care este compus din două linii separate ce pot să transporte anual 55 de miliarde de metri cubi de gaze din Rusia în Germania, o cantitate suficientă pentru aprovizionarea a 26 de milioane de gospodării. Însă pentru debutul livrărilor este nevoie de obținerea autorizației de funcționare din partea Autorității de reglementare în domeniul energiei din Germania (Bundesnetzagentur), care are la dispoziție patru luni pentru a finaliza procesul de autorizare.

Analiștii nu se așteaptă ca în urma livrărilor prin acest gazoduct prețurile gazelor să scadă curând în Europa.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
10,36
Cer senin
Umiditate:79 %
Vint:6,69 m/s
Fri
17
Sat
21
Sun
16
Mon
12
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău