Șeful Dumei propune confiscarea bunurilor rușilor plecați în străinătate pe fondul războiului în Ucraina

  • 13 Ianuarie 2023 12:41
Șeful Dumei propune confiscarea bunurilor rușilor plecați în străinătate pe fondul războiului în Ucraina

Președintele Dumei de Stat (camera inferioară), Viaceslav Volodin, a propus vineri modificarea Codului Penal al Rusiei pentru a putea să fie confiscate bunurile rușilor care au părăsit țara sub acuzațiile de incitare la extremism, reabilitarea nazismului sau 'discreditarea' armatei ruse, relatează postul de televiziune pe internet Nastoiașcee Vremea, un proiect al Radio Free Europe/Radio Liberty și Voice of America, și agenția de presă EFE, scrie Agerpres.

'Obiectivul acestor oameni este să câștige bunăvoință și să încerce să-și păstreze starea de bunăstare în străinătate', susține Volodin, un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, într-o postare pe Telegram. Volodin a mai declarat că unii dintre rușii care au părăsit țara după declanșarea campaniei în Ucraina 'denigrează Rusia, pe locuitorii și soldații săi și îi susțin în mod deschis pe răufăcători, naziști și ucigași'.

El subliniază că declarațiile împotriva țării și a militarilor săi pot fi considerate 'apeluri la extremism, reabilitarea nazismului sau discreditarea forțelor armate', delicte prevăzute de Codul penal rus.

'După cum arată practica, măsurile de răspuns existente (la aceste infracțiuni) sunt insuficiente', consideră Volodin, potrivit căruia 'canaliile care au plecat trăiesc confortabil' în afara țării datorită Rusiei și a veniturilor pe care le primesc din țară, 'permițându-și în același timp să denigreze public Rusia' și să-i insulte pe soldații și ofițerii acesteia.

'În această situație ar fi oportun să fie inclusă în articolele respective din Codul penal confiscarea bunurilor pe care ticăloșii le dețin în Rusia, suficiente pentru a compensa prejudiciul cauzat', a declarat președintele Dumei de Stat.

Andrei Klișas, șeful Comisiei pentru legi constituționale și construcția statului din cadrul Consiliului Federației (camera superioară a parlamentului rus), consideră că este posibilă punerea în practică a acestei idei după modificarea Codului penal.

Mii de ruși au plecat din țară spre Armenia, Georgia, Kazahstan, Kîrgîzstan și Turcia - după ce președintele Vladimir Putin a ordonat o 'mobilizare parțială' la 21 septembrie trecut - pentru a nu fi trimiși pe frontul din Ucraina.

În ultimul timp, oficiali de rang înalt din Rusia au început să-i numească pe aceștia drept 'trădători', notează postul de televiziune citat. Astfel, fostul președintele Dmitri Medvedev a propus ca cei care au fugit din țară pentru a scăpa de mobilizare să nu mai fie lăsați să intre în Rusia 'până la sfârșitul zilelor lor', iar președintele Dumei, Viaceslav Volodin, propusese anterior majorarea impozitelor pentru această categorie de cetățeni.

De la începutul anului 2022, circa 100.000 de specialiști IT au părăsit Rusia, autoritățile de la Moscova încercând în prezent să-i facă să revină în țară. În acest scop, din decembrie, Ministerul Dezvoltării Digitale rus discută cu reprezentanți ai societăților și companiilor un pachet de măsuri pentru revenirea lor, între care exceptarea de la recrutarea în armată și achitarea zborului înapoi în Rusia, relevă Nastoiașcee Vremea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:7,2 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău