Șeful Dumei de Stat a Rusiei acuză Germania și Franța pentru eșecul planului de pace în Donbas

  • 10 Decembrie 2022 14:49
Șeful Dumei de Stat a Rusiei acuză Germania și Franța pentru eșecul planului de pace în Donbas

Șeful Dumei de Stat a Rusiei, Viaceslav Volodin, a acuzat Germania și Franța pentru eșecul unui plan de pace în Donbas, estul Ucrainei, răsturnat de invazia rusă din februarie, informează sâmbătă, 10 decembrie, DPA, citat de Agerpres.

Volodin, un aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, a cerut de asemenea plata reparațiilor de la Germania și Franța, într-o postare sâmbătă pe serviciul de mesagerie socială Telegram.

"Germania și Franța trebuie să plătească despăgubiri locuitorilor din regiunea Donbas", a scris Volodin. "Situația actuală din Ucraina este un rezultat al politicilor mincinoase ale conducătorilor acestor state", a adăugat el.

Rusia a încercat să anexeze regiunea, împreună cu alte părți ale Ucrainei, în urma invaziei, notează DPA.

Volodin a acuzat guvernele de la Berlin și Paris că au pus în scenă o "răsturnare a statului" în Ucraina în 2014 sub pretextul unei tranziții pașnice a puterii pe fondul protestelor din capitala ucraineană Kiev.

Volodin a susținut de asemenea că nici Germania și nici Franța nu aveau de gând să respecte planurile de pace semnate de cele două țări împreună cu Ucraina și Rusia în capitala belarusă Minsk.

Planul de pace de la Minsk pentru estul Ucrainei, care era sub influență rusă după începutul ostilităților în 2014, prevedea obligații ample pentru părțile în conflict. Dar majoritatea termenilor nu au fost niciodată implementați. Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc pentru acest lucru.

Comentariile lui Volodin vin după ce Putin a susținut vineri că declarațiile recente ale fostului cancelar german Angela Merkel asupra Ucrainei au indicat că acordul de la Minsk a fost semnat doar pentru a da Ucrainei timp să se înarmeze și să se pregătească de război cu Rusia.

Volodin a repetat această acuzație sâmbătă.

"Neîndeplinirea preplanificată a obligațiilor asumate atunci când se semnează un tratat internațional - aceasta înseamnă nu numai pierderea încrederii, dar este o crimă, pentru care semnatarii Acordului de la Minsk - Merkel, (fostul președinte francez Francois) Hollande și (fostul președinte ucrainean Petro) Poroșenko - trebuie făcuți responsabili", a scris el.

Volodin a susținut de asemenea că aceste figuri sunt acum de vină și pentru criza energetică din Europa, adaugă DPA. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:3,09 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău