Șeful diplomației UE: Nu cred că putem pune China și Rusia pe același nivel

  • 04 Noiembrie 2022 16:35
Șeful diplomației UE: Nu cred că putem pune China și Rusia pe același nivel

Statele occidentale trebuie să-și reducă dependențele de China, însă nu pot plasa această țară în aceeași categorie cu Rusia, a afirmat vineri șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell, transmite Reuters.

„Este clar că China își consolidează o nouă eră în politica sa externă, dar și internă, (că) devine mult mai asertivă, mult mai mult pe un curs autonom”, le-a spus Borrel reporterilor în marja unei reuniuni a omologilor săi din statele G7, la Muenster, în Germania. „Este clar că vrem să ne reducem dependențele, vrem să răspundem vulnerabilităților noastre, să ne creștem reziliența”, a adăugat el, conform Agerpres. „Dar, la ora actuală, multe state membre au o relație economică puternică cu China și nu cred că putem pune China și Rusia la același nivel”, a mai afirmat șeful diplomației europene.

Germania și China au convenit să respingă orice idee de atac nuclear în războiul din Ucraina, a declarat vineri cancelarul german Olaf Scholz la finalul unei vizite la Beijing, în contextul în care Rusia a evocat în mod repetat această amenințare. Berlinul trebuie să schimbe modul în care tratează China, pe măsură ce Beijingul se întoarce pe o cale politică „marxist-leninistă”, a scris joi cancelarul german Olaf Scholz într-un articol de opinie pentru Politico Europe și ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung, transmite digi24.ro.



Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău