Șeful diplomației UE: Criza prețurilor la energie este efectul unui „joc geopolitic major”

  • 21 Octombrie 18:37
Șeful diplomației UE: Criza prețurilor la energie este efectul unui „joc geopolitic major”

Criza prețurilor la energie este rezultatul unui „joc geopolitic major”, a spus joi, la summitul Uniunii Europene, Josep Borrell, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe.

Actualele prețuri la energie sunt consecințele unui joc geopolitic major, cu o puternică dimensiune externă, a spus Josep Borrell Fontelles, în momentul venirii la summitul Consiliului European, relatează Politico.eu, citat dMediafax și DIGI24.

În urmă cu trei zile, Borrell a spus că majorarea prețurilor la energie are rădăcini adânci la nivel geopolitic.

Este vorba de o luptă geopolitică. Există probleme de reglementare care trebuie rezolvate pe plan intern. Dar, în mod categoric, prețul gazelor, reducerea capacităților de gaz, aceste lucruri trebuie privite dintr-o perspectivă geopolitică, a subliniat oficialul UE.

Afirmațiile lui Josep Borrell par să intre în contradicție cu poziția oficială a Germaniei, care consideră că majorarea prețurilor la energie este rezultatul creșterii cererii la nivel mondial, în contextul eforturilor de relansare economică post-pandemie.

Rusia este acuzată că a redus livrările de gaze spre Uniunea Europeană. Administrația de la Moscova a semnalat intenția de a crește livrările de gaze spre Uniunea Europeană, dar doar în baza unor contracte pe termen lung. Președintele Vladimir Putin a respins criticile Uniunii Europene privind aprovizionarea cu gaz, afirmând că liderii Uniunii Europene sunt responsabili pentru actuala criză, deoarece au vrut diversificarea surselor de aprovizionare.

Liderii țărilor UE și ai instituțiilor comunitare vor discuta joi și vineri, la summitul de la Bruxelles, despre criza pandemi, despre modalități de atenuare a majorării prețurilor la energie, despre tranziția digitală, despre imigrație, relații comerciale și afaceri externe.

Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a pledat, în momentul sosirii la summitul UE, pentru dezvoltarea infrastructurii energetice în estul Mării Mediterane.

Zona de est a Mediteranei poate fi dezvoltată, în anumite condiții, ca sursă alternativă de energie pentru Uniunea Europeană. Importanța estului Mediteranei constă exact în această dimensiune, care are legătură directă cu securitatea energetică a Uniunii Europene, a spus premierul Greciei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
1,38
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:3,13 m/s
Thu
5
Fri
8
Sat
3
Sun
5
Mon
7

Curs oficial BNM 29 Noiembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0067 0.1206
USD 17.7357 0.0096
RON 4.0421 0.0244
UAH 0.6543 -0.0016
RUB 0.2348 -0.0026
Arhivă Radio Chișinău