Șeful diplomației SUA vine în România. Antony Blinken va participa, la București, la reuniunea miniștrilor de externe din țările NATO

  • 23 Noiembrie 2022 10:53
Șeful diplomației SUA vine în România. Antony Blinken va participa, la București, la reuniunea miniștrilor de externe din țările NATO

Secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, a avut marți o discuție cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, despre consolidarea sprijinului acordat Ucrainei, întărirea posturii NATO de apărare și descurajare și sprijinirea procesului de aderare a Finlandei și Suediei la Alianța Nord-Atlantică.

Discuția dintre Blinken și Stoltenberg a avut loc în pregătirea reuniunii miniștrilor de externe ai NATO din 29-30 noiembrie de la București, România, informează Departamentul de Stat într-un comunicat, citat de CaleaEuropeană.ro

“Secretarul Blinken și secretarul general Stoltenberg au discutat despre prioritățile reuniunii, inclusiv despre continuarea sprijinului acordat Ucrainei, consolidarea descurajării și apărării Alianței și sporirea rezilienței. De asemenea, aceștia și-au exprimat sprijinul continuu pentru procesul de aderare la NATO al Finlandei și Suediei”, arată sursa citată.

Prin prezența sa la reuniunea miniștrilor de externe din NATO de la București, Blinken va deveni primul șef al diplomației americane care va efectua o vizită în România după 17 ani, aceasta coincizând și cu aniversarea, anul acesta, a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic România – SUA.

Precedenta vizită la nivel de secretar de stat al SUA a fost efectuată în 2005, de Condoleezza Rice. De atunci, întrevederile între miniștrii români de externe și cei americani au avut loc la Washington, la Bruxelles, în marja reuniunilor NATO, și la Adunarea Generală a ONU.

În schimb, ministrul de externe Bogdan Aurescu a fost primit la Departamentul de Stat doi ani consecutivi, 2020 și 2021, de fostul de secretar de stat Mike Pompeo și de actualul șef al diplomației americane, Antony Blinken. De altfel, Blinken a mai efectuat o vizită în România în 2016, în perioada în care era secretar de stat adjunct al SUA.

 

Reuniunea din 29 și 30 noiembrie a miniștrilor de externe din NATO este prima de acest fel pe care România o găzduiește, după ce a organizat Summitul Alianței în 2008.

Reuniunea va cuprinde patru sesiuni referitoare la implementarea deciziilor luate la summitul NATO de la Madrid, la războiul din Ucraina, securitatea energetică și parteneri.

Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Finlanda, Suedia și Bosnia și Herțegovina au fost invitate să participe la reuniunea miniștrilor de externe din țările NATO.

Reuniunea miniștrilor de externe din NATO de la București va fi prima de acest fel după summitul NATO de la Madrid din luna iunie, când liderii aliați au adoptat noul Concept Strategic al Alianței.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău