Șeful diplomației române, despre prezența militară a Rusiei în regiune: Nu ne simțim amenințați. Marea Neagră e parțial și un „lac” NATO

  • 06 Mai 2021 17:44
Șeful diplomației române, despre prezența militară a Rusiei în regiune: Nu ne simțim amenințați. Marea Neagră e parțial și un „lac” NATO

România nu se simte amenințată, ci îngrijorată de prezența militară sporită a Rusiei în regiune, iar datorită Organizației Tratatului Nord-Atlantic, Marea Neagră „e parțial și un 'lac' NATO”, a afirmat, joi, ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, potrivit Agerpres.

El a participat la EPC Talks Geopolitics, dezbatere organizată online. În acest context, a vorbit despre rolul României pe flancul estic al NATO.

Întrebat dacă România se simte amenințată de prezența militară sporită a Federației Ruse în regiune, Aurescu a răspuns: „Nu ne simțim amenințați. România este aliat NATO, face parte din Alianță - cea mai de succes și cea mai puternică alianță militară din istorie -, nu ne simțim amenințați, dar, în același timp, suntem îngrijorați când vedem o dislocare masivă de militari, o asemenea demonstrație de forță militară în regiune. Nu putem să nu ne întrebăm care este motivul pentru acest lucru, ce tip de îngrijorare vrea să transmită Rusia către noi, în calitate de aliați NATO din regiune”.

Ministrul a fost întrebat și „ce ar putea NATO să facă pentru a împiedica Rusia să transforme Marea Neagră într-un 'lac rusesc'”.

„Datorită aliaților NATO, Marea Neagră e parțial și un "lac" NATO. Nu putem renunța la a fi prezenți în regiune ca membri ai Alianței și cred că este important să continuăm să ne promovăm valorile în regiune”, a spus șeful diplomației române.

El a apreciat că „este important ca NATO să continue apărarea și descurajarea în această zonă și că, în același timp, conflictele prelungite din zonă reprezintă o amenințare la securitatea regională și nu numai”.

Totodată, a arătat că România își dorește „mai mulți aliați în brigada multinațională din România”.

„Avem Polonia, forțe ale unor țări aliate - Portugalia, Italia și altele -, dar avem nevoie de o prezență mai mare pe teren (...). În ultimii ani am văzut că a crescut prezența navală în Marea Neagră și mai multe nave NATO vin și organizăm exerciții comune, în limitele prevăzute”, a punctat el.

Mai mult, a vorbit de nevoia de coeziune pe Flancul estic al Alianței.

„Este necesar și trebuie să facem mai multe eforturi în privința coeziunii Flancului estic. Este clar că Rusia vede Flancul estic ca pe un tot unitar. Și noi trebuie să vedem lucrurile astfel”, a punctat Aurescu.

În context, a vorbit de prezența militară aliată în România.

„Dacă avem o rotație constantă și o prezență NATO multiplicată în Marea Neagră - și am văzut așa ceva în anii trecuți -, cred că putem spune că există o prezență navală relevantă a NATO în această regiune. Nu înseamnă că nu trebuie să facem mai mult și cred că este important ca, în cadrul Summitului NATO, în cadrul discuțiilor în care vom negocia viitorul concept strategic NATO, consolidarea componentelor de descurajare și apărare pe Flancul estic, inclusiv în Marea Neagră și în partea de sud a Flancului, ar fi un lucru foarte relevant pentru România și pentru regiune, dar și pentru NATO în ansamblul său”, a evidențiat el.

Astfel, a subliniat că „securitatea din zona Mării Negre este parte integrantă a securității NATO”.

În opinia ministrului român de Externe, proiectele Rail-2-Sea și Via Carpatia „nu sunt necesare doar pentru dezvoltarea economică a regiunii, ci și în ceea ce privește mobilitatea militară”.

„Nu credem că nivelul mobilității militare este unul satisfăcător. De aceea, proiecte ce conectează partea de nord cu cea de sud a Flancului estic, ce coincid cu partea de nord și sud a regiunii din Inițiativa celor Trei Mări sunt foarte importante. Avem nevoie de asemenea proiecte”, a afirmat Bogdan Aurescu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău