Șeful diplomației moldovene la Bruxelles: „R.Moldova pledează pentru continuarea apropierii partenerilor estici de Uniunea Europeană în domeniile politic, economic și sectorial”

  • 15 Noiembrie 2021 18:27
Șeful diplomației moldovene la Bruxelles: „R.Moldova pledează pentru continuarea apropierii partenerilor estici de Uniunea Europeană în domeniile politic, economic și sectorial”

Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu alături de omologii săi din Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Ucraina și statele membre ale Uniunii Europene au pus în discuție la Bruxelles perspectivele dezvoltării Parteneriatului Estic în anii următori. Reuniunea a fost prezidată de către înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell Fontelles.

În cadrul reuniunii, oficialul moldovean a pledat pentru continuarea apropierii statelor partenere de UE în domeniile politic, economic și sectorial.

Am subliniat importanța reconfirmării de către UE a recunoașterii aspirațiilor europene și alegerii europene a statelor partenere interesate, precum și a susținerii pentru independența, integritatea teritorială și suveranitatea tuturor țărilor noastre. Am exprimat și interesul pentru aprofundarea colaborării între Uniunea Europeană și partenerii asociați în domeniile în care există unele provocări comune în implementarea Acordurilor de asociere.” – a menționat ministrul Nicu Popescu.

Pe dimensiunea economică și sectorială, vicepremierul Nicu Popescu a pledat pentru atragerea unei atenții speciale domeniilor cu un impact semnificativ asupra cetățenilor, precum integrarea mai profundă în Piața unică a UE, reducerea tarifelor pentru roaming între statele partenere și statele membre ale UE dar și conectarea partenerilor interesați la Zona unică de plăți în euro (SEPA).

În aceeași ordine de idei, șeful diplomației moldovene a făcut apel la o cooperare mai sistemică în domeniul sănătății, conectivității de transport și energetice, dar și un dialog mai strâns în domeniul securității.

Reuniunea miniștrilor afacerilor externe de astăzi se desfășoară în contextul pregătirilor pentru cel de-al șaselea Summit al Parteneriatului Estic preconizată să aibă loc pe data de 15 decembrie 2021 la Bruxelles. Prioritățile de dezvoltare a Parteneriatului Estic pentru următorii ani urmează să fie reflectate în declarația comună a reuniunii la nivel înalt.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău