Șeful diplomației europene critică ultimele decizii ale Pristinei

  • 14 Decembrie 2018 10:27
Șeful diplomației europene critică ultimele decizii ale Pristinei

În timpul reuniunii Consiliului European de la Bruxelles, președintele Ciprului, Nikos Anastasiades, și șeful diplomației europene, Federica Mogherini, au discutat despre problemele dialogului Belgrad-Pristina, despre taxele vamale impuse mărfurilor sârbești, care blochează dialogul și decizia de transformare a Forței kosovare de Securitate (KBS) în Armata Kosovo, despre care s-a apreciat că nu este "binevenită", informează Rador.

Surse diplomatice de la Bruxelles informează că problema Kosovo a fost ridicată în cadrul Consiliului European de președintele Ciprului, care, adresându-se liderilor UE, a explicat că a luat această inițiativă după recenta vizită la Nikosia a președintelui Serbiei, Aleksandar Vucic.

Președintele Anastasiades a apreciat că lucrurile "nu merg bine" în cadrul dialogului Belgrad-Pristina, a amintit de introducerea taxelor vamale și a solicitat ca șeful diplomației europene să prezinte situația liderilor europeni.

Mogherini a reiterat poziția Bruxellesului potrivit căreia taxele vamale introduse de Pristina "nu sunt bune și blochează dialogul". În același timp, Mogherini a menționat că există "obiecții și din partea Pristinei" și că împreună cu comisarul european pentru negocieri de aderare, Johannes Hahn, și cu comisarul european pentru comerț, Cecilia Malmström, lucrează la o soluție pentru ieșirea din criză.

De asemenea, Mogherini a vorbit și despre transformarea KBS în Armata Kosovo și a reiterat că o astfel de "decizie nu este binevenită și nici constructivă". Mogherini a apreciat că în Kosovo există probleme, deoarece "președintele și premierul nu vorbesc aceeași limbă, ceea ce complică și mai mult situația".

Surse apropiate cercurilor diplomatice de la Bruxelles informează că în timpul discuțiilor despre dialogul Belgrad-Pristina s-au evocat problemele provocate de partea kosovară, și nu de cea sârbă.

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău