Șeful diplomației din Suedia: Avansarea R. Moldova pe calea spre UE depinde de reformele implementate

  • 27 Aprilie 2023 16:50
Șeful diplomației din Suedia: Avansarea R. Moldova pe calea spre UE depinde de reformele implementate

Suedia sprijină avansarea Republicii Moldova pe calea spre aderarea la UE, dar procesul rămâne bazat pe merite și succesele acestuia depind de reformele implementate de Chișinău. Declarația a fost făcută astăzi de ministrul Afacerilor Externe al Suediei, Tobias Billstrom, în contextul găzduirii de către țara noastră a vizitei miniștrilor de externe ai formatului NB8: Danemarca, Estonia, Finlanda, Islanda, Letonia, Lituania, Norvegia și Suedia, transmite MOLDPRES.

„Moldova aparține familiei europene. În calitate de președinte în exercițiu în UE încercăm să sprijinim avansarea Republicii Moldova pe calea spre aderarea la UE cât se poate de mult, dar procesul rămâne bazat pe merite. Asta înseamnă că succesele procesului depind de reformele dvs. În aceste vremuri incerte am extins substanțial măsurile de suport pentru ca Moldova să poată face față provocărilor. Suedia se mândrește cu faptul că este unul dintre cei mai mari donatori bilaterali pentru Republica Moldova și va sprijini țara în realizarea obiectivelor de durată”, a declarat șeful diplomației suedeze.

Ministrul Afacerilor Externe al Danemarcei, Lars Rasmussen a afirmat că este mai important ca niciodată de a susține și de a consolida Republica Moldova. „Prezența noastră la Chișinău transmite un semnal puternic de solidaritate. Am decis să alocăm resurse specifice Moldovei. Am avut discuții concrete și le vom continua astfel încât să decidem cum putem extinde cooperarea noastră și să oferim asistență Moldovei în consolidarea capacităților sale”, a precizat oficialul danez.

Ministrul de Externe al Islandei, Thórdís Kolbrún Gylfadóttir a afirmat că țara sa susține Republica Moldova pe calea de integrare europeană. „Am observat liderii actuali de la Chișinău ca fiind foarte determinați în asigurarea păcii și stabilității în tară. Islanda va continua să susțină Moldova și văd multe oportunități în relațiile noastre bilaterale”, a spus oficialul.

Ministrul de Externe al Norvegiei, Anniken Huitfeldt a afirmat că țara noastră s-a confruntat cu mai multe crize concomitent. „O țară mică a devenit un exemplu de urmat pentru restul lumii. Moldova parcurge o situație de securitate dificilă. Suntem gata să sprijinim Moldova să-și dezvolte economia și să devină mai puternică”, a comunicat ministrul din Norvegia.

Secretarul de stat pentru politică externă și de securitate din Ministerul de Externe al Finlandei, Kai Sauer a afirmat că țara sa salută acordarea statutului de candidat la aderare pentru Republica Moldova și sprijină parcursul european al țării noastre. „Calitatea de membru este bazată pe merite și suntem gata să susținem Chișinăul în realizarea reformele necesare”, a conchis oficialul.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene găzduiește, în perioada 27-28 aprilie, vizita miniștrilor de externe din formatul NB8: Danemarca, Estonia, Finlanda, Islanda, Letonia, Lituania, Norvegia și Suedia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:0 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău