Șeful Delegației UE și ambasadorul SUA au atras atenția asupra situației precare din justiție. „Legile trebuie aplicate consistent și imparțial, astfel încât toți, inclusiv elita, să fie responsabilă în fața legii”

  • 24 Septembrie 2020 11:52
Șeful Delegației UE și ambasadorul SUA au atras atenția asupra situației precare din justiție. „Legile trebuie aplicate consistent și imparțial, astfel încât toți, inclusiv elita, să fie responsabilă în fața legii”

Sectorul justiției din Republica Moldova este deocamdată departe de a fi cu adevărat independent și imparțial, consideră șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, în timp ce Ambasadorul SUA în R. Moldova, Derek J. Hogan, susține că pentru implementarea măsurilor anticorupție este nevoie de voință politică.

Cei doi diplomați au atras atenția asupra situației precare din justiția moldovenească în cadrul unui forum dedicat reformelor în sector și luptei împotriva corupției, desfășurat astăzi la Chișinău. 

Reformele, în special, în sectorul justiției necesită un cadru juridic stabil. Mai mult,  este nevoie de un angajament continuu și clar din partea autorităților naționale, în special, în ceea ce privește implementarea reformelor în sectorul justiției, combaterea corupției și asigurarea depolitizării instituțiilor statului. Potrivit șefului Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, deciziile și hotărârile politizate ale instanțelor naționale, precum și lipsa răspunderii penale a persoanelor implicate în jaful bancar subminează încrederea oamenilor în justiție.  

„Credibilitatea eforturilor pentru diminuarea corupției precum și încrederea publicului în justiție sunt subminate date fiind exemple de hotărâri și decizii politizate de către instanțele naționale din ultimii ani, implementarea  limitată a mecanismelor anticorupție, inclusiv, în sistemul judiciar, desemnarea netransparentă a candidaților pentru funcțiile importante din sistemul judiciar și lipsa răspunderii penale a persoanelor implicate în frauda bancară. Toate acestea dovedesc faptul că sectorul justiției din Republica Moldova este, deocamdată, departe de a fi cu adevărat independent și imparțial”, a declarat Peter Michalko. 

Nicio reformă reală în domeniul justiției sau combaterii corupție nu poate fi implementată cu succes dacă nu există voință politică, a subliniat, la rândul său, ambasadorul Statelor Unite la Chișinău, Derek Hogan.

„Legile trebuie aplicate consistent și imparțial, astfel încât toți, inclusiv elita, să fie responsabilă în fața legii. Doar un sistem al justiției cu adevărat independent poate acționa ca un instrument real de control al abuzului de putere”, a subliniat ambasadorul. 

Secretarul de stat al Ministerului Justiției, Radu Foltea, recunoaște că, deși, în ultimii ani au fost realizate mai multe reforme în domeniul justiției percepția care planează în societate este una negativă.

Toate reformele realizate au nevoie de o sustenabilitate care poate fi oferită în primul rând de reprezentanții acestui sistem și pe această cale îi susținem și îi încurajăm să nu renunțe, ci să continue munca de schimbare.

Potrivit rezultatelor unui sondaj efectuat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova, jumătate dintre cetățeni nu au încredere în actul justiției din Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău