Șeful Delegației UE la Chișinău | Republica Moldova și-ar putea stabili definitiv cursul spre integrarea europeană

  • 09 Februarie 16:09
Șeful Delegației UE la Chișinău | Republica Moldova și-ar putea stabili definitiv cursul spre integrarea europeană

Referendumul privind integrarea europeană, anunțat de președinta Maia Sandu și care ar urma să se desfășoare în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din toamna curentă, ar putea fi „o oportunitate bună de a afla dacă această cale, pe care a pornit statul, este susținută de cetățenii săi”, afirmă șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Jānis Mažeiks.

Ambasadorul UE a precizat că așteaptă mai multe detalii de la autoritățile R. Moldova, inclusiv cu privire la întrebarea care va fi adresată în cadrul referendumului, scrie Ziarul Național

„Ar putea fi o oportunitate bună de a afla dacă această cale, pe care a pornit statul, este susținută de cetățenii săi. Și Republica Moldova și-ar putea stabili definitiv cursul spre integrarea europeană, astfel încât pașii pe care statul va trebui să îi întreprindă, de exemplu în ceea ce privește implementarea normelor UE, să fie susținuți în mod clar de cetățenii moldoveni”, ne-a spus diplomatul european.

Potrivit Ambasadorului Mažeiks, majoritatea țărilor care au aderat la Uniunea Europeană au organizat referendumuri fie din motive juridice, fie din motive politice, deoarece au considerat că este important să întrebe cetățenii dacă susțin acest pas.

Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău a oferit exemplul țării sale de origine: „Letonia a fost, de asemenea, una dintre aceste țări. Eu am făcut parte din biroul electoral deschis în cadrul reprezentanței letone la Consiliul Europei, unde activam ca diplomat, și îmi amintesc că, în noaptea când se numărau voturile, mă gândeam - ce s-ar întâmpla dacă cetățenii nu vor susține eforturile pe care le-am depus de ani de zile? Bineînțeles, am răsuflat ușurat aflând rezultatele plebiscitului nostru de atunci. Dar astfel vreau să spun că este foarte important să întrebăm cetățenii dacă sprijină acest demers al integrării europene”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău