Șeful CIA spulberă zvonurile despre bolile lui Putin: „Este prea sănătos”

  • 21 Iulie 08:41
Șeful CIA spulberă zvonurile despre bolile lui Putin: „Este prea sănătos”

Nu există informații că Vladimir Putin este instabil sau că are o sănătate șubredă, a spus directorul CIA William Burns, scrie BBC, citat de ziare.com.

Au existat tot mai multe speculații neconfirmate în presă conform cărora Putin, care împlinește 70 de ani în acest an, ar putea fi bolnav, posibil de cancer.

Dar William Burns a spus că nu există dovezi care să sugereze acest lucru, glumind că părea "prea sănătos".

Comentariile sale au venit în momentul în care SUA au anunțat că vor furniza Ucrainei mai multe arme cu rază lungă de acțiune.

Anterior, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a spus că concentrarea militară a Rusiei în Ucraina nu mai este "doar" în est și a sugerat că strategia Moscovei s-a schimbat după ce Occidentul a furnizat Ucrainei astfel de arme.

"Există o mulțime de zvonuri despre sănătatea președintelui Putin și, din câte putem spune, este prea sănătos", a spus Burns la Aspen Security Forum din Colorado.

Burns, care a fost ambasador la Moscova, a spus că l-a observat și a avut de-a face cu liderul rus de mai bine de două decenii.

Putin "crede în control, intimidare și compensare", iar aceste trăsături s-au întărit în ultimul deceniu, pe măsură ce anturajul său de consilieri s-a restrâns, a spus șeful CIA.

"Este convins că destinul său ca lider al Rusiei este de a restaura Rusia ca o mare putere. El crede că cheia pentru a face asta este recrearea unei sfere de influență în vecinătatea Rusiei și nu poate face asta fără a controla Ucraina".

Burns a mers la Moscova în noiembrie pentru a avertiza cu privire la consecințele grave pentru invadarea Ucrainei în urma informațiilor colectate de SUA despre planurile Rusiei. Dar directorul CIA a spus că a plecat "mai îngrijorat decât atunci când am ajuns”.

Planurile președintelui rus s-au bazat pe "ipoteze profund greșite și pe unele iluzii reale, în special despre Ucraina și voința ei de a rezista", a spus Burns.

"Putin chiar crede în retorica lui. L-am auzit spunând asta în privat de-a lungul anilor că Ucraina nu este o țară adevărată. Ei bine, țările adevărate ripostează. Și asta au făcut ucrainenii", a afirmat Burns.

SUA estimează că victimele rușilor în Ucraina au ajuns până acum la aproximativ 15.000 de morți și poate 45.000 de răniți, a spus Burns. El a estimat că pierderile ucrainene au fost puțin mai mici.

El a adăugat că actuala concentrare a forțelor Rusiei în Donbas sugerează că armata a învățat lecții dure.

Rusia a invadat Ucraina în februarie, susținând în mod fals că vorbitorii de limbă rusă din regiunea Donbas, în estul Ucrainei, au suferit un genocid și trebuiau eliberați.

După cinci luni, Rusia a ocupat părți din estul și sudul țării, dar a eșuat în scopul său inițial de a cuceri Kievul și de atunci a pretins ca obiectivul său principal a fost eliberarea Donbasului.

SUA au acuzat Rusia că se pregătește să anexeze părți ale Ucrainei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,92
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,24 m/s
Fri
16
Sat
14
Sun
16
Mon
13
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău