Șeful ANSA susține că producătorii sunt în criză și anunță piețele exotice pe care ar putea ajunge fructele și legumele autohtone

  • 17 Octombrie 2018 09:06
Șeful ANSA susține că producătorii sunt în criză și anunță piețele exotice pe care ar putea ajunge fructele și legumele autohtone

Cu toate că exporturile de fructe și legume moldovenești au crescut și continuă să crească semnificativ pe parcursul anului curent, agricultorii sunt în criză, fiindcă potențialul este cu mult mai mare decât se exportă actualmente, roada de produse horticole fiind foarte bogată. În acest context, identificarea de noi piețe este extrem de necesară, susține directorului Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Gheorghe Gaberi, transmite IPN.

Potrivit lui Gheorghe Gaberi, piețele de export pentru produsele autohotne au rămas cele tradiționale, dar  două piețe țintă pentru produsele horticole se îngustează. Este vorba despre cea a Federației Ruse și cea a Republicii Belarus. În ambele țări, în ultimii zece ani s-a investit în substituirea importului prin plantarea multor livezi, mai ales de mere și prune. În context, în Moldova crește volumul roadei și chiar dacă se exportă, scade prețul de piață al produsului. „Trebuie să găsim piață alternativă pentru volumul de surplus. Sunt conștient că în perspectivă se va reduce volumul de import în aceste țări. Este simplu de a găsi piață acolo unde nu se produce produsul respectiv”, a spus Gheorghe Gaberi.

Directorul ANSA spune că au fost deja încheiate negocierile cu Canada privind comercializarea de prune în stare proaspătă. Pomicultorii au posibilitatea să exporte fructe în această țară de la 1 octombrie a anului curent. La fel, au fost finalizate negocierile cu India, o țară cu potențial mare de consum a merelor, iar primele zeci de tone de produse vor fi livrate acolo în cel mai apropiat timp. Accept de a exporta s-a obținut și în India, Israel, Bangladesh, Mongolia. De asemenea, se negociază cu țări precum Indonezia și Malaiezia.

Referindu-se la piața internă, Gheorghe Gaberi, a spus că producătorii nu pot miza pe aceasta, cu excepția comercializării materiei prime care merge la procesare în volume mari, restul mărfii se valorifică pe piața externă. Potrivit lui, unele rețele comerciale susțin că producătorii nu le pot asigura cu volume mari, necesare lor, dar nu întotdeauna aceste declarații sunt argumentate. Gheorghe Gaberi spune că rețelele comerciale trebuie să dețină contracte de lungă durată cu producătorii, pentru că nimeni nu poate produce o marfă și să aștepte să vină cineva să o cumpere. Piața locală este cu o capacitate mică de absorbție, mai ales pentru mere și prune, pentru că majoritatea oamenilor au aceste produse în grădinile proprii.

ANSA este cea care certifică marfa care pleacă în rețeaua comercială pe intern sau la export. „Noi purtăm negocierile cu țara unde pleacă marfa la export pentru a ne conforma la cerințele lor fitosanitare. După ce suntem verificați foarte dur, se ia decizia de a permite exportul mărfii și, dacă e permisă, în ce condiții. Uneori, când apar litigii în țara de destinație, tot noi suntem cei care îi sprijinim pe producători să iasă din aceste litigii, dacă nu sunt ei vinovați”, spune Gheorghe Gaberi.

Potrivit ANSA, au fost exportate din recolta anului curent 70,6 mii de tone de mere, de trei ori mai mult decât în aceiași perioadă a anului trecut. O creștere semnificativă s-a înregistrat la exportul de prune în stare proaspătă, 31 mii de tone, cu o mie de tone mai mult față de anul 2017. În stocuri se află încă aproximativ aceiași cantitate, care urmează a fi comercializată în viitorul apropiat. Pentru prima dată, pe piețele din afara țării au fost comercializate 2129 tone de vișine, 5736 tone de piersici, 1906 tone de caise, toate în stare proaspătă. Conform pronosticului, va fi depășită cu mult cantitatea de struguri livrați peste hotare în stare proaspătă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:69 %
Vint:7,72 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Arhivă Radio Chișinău