Șeful AIEA: Situația de la centrala nucleară din Zaporojie „continuă se se deterioreze”

  • 22 Septembrie 2022 09:28
Șeful AIEA: Situația de la centrala nucleară din Zaporojie „continuă se se deterioreze”

Situația de la centrala nucleară din Zaporojie (sudul Ucrainei) - cea mai mare din Europa - "continuă să se deterioreze", a avertizat miercuri directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, atenționând că "nu ne putem permite luxul să așteptăm să se întâmple ceva catastrofal", potrivit France Presse.

Grossi s-a exprimat într-o reuniune desfășurată la Reprezentanța permanentă a Franței pe lângă ONU, în deschiderea căreia a vorbit președintele francez Emmanuel Macron.

Directorul AIEA a afirmat că a abordat problema siguranței centralei din Zaporojie cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, cu care s-a întâlnit miercuri în marja Adunării Generale a ONU.

"Atât timp cât bombardamentele continuă, riscurile sunt enorme", a adăugat el.

Grossi a avut o întâlnire și cu șeful diplomației ucrainene Dmitro Kuleba, a spus el ulterior într-o conferință de presă, exprimându-și speranța "să poată să se deplaseze în curând la Kiev și poate mai târziu în Rusia".

Nu s-a ajuns deocamdată la niciun acord privind instituirea unei zone de protecție în jurul centralei, a recunoscut șeful AIEA, adăugând totuși că "adevăratele negocieri privind parametrii" acestei zone se află abia "la început".

Autoritățile ucrainene au acuzat miercuri Rusia că a bombardat, din nou, zona centralei, asigurând totodată că nivelul de radiație nu l-a depășit pe cel normal.

"Chiar și în cele mai rele condiții, diplomația nu trebuie să se oprească. Ține de responsabilitatea noastră să facem acest lucru cu propuneri pragmatice și realiste și asta este ceea ce încercăm să facem", a mai spus Rafael Grossi.

La reuniunea amintită, mai multe țări participante au denunțat "militarizarea" de către Rusia a centralei nucleare din Zaporojie (sudul Ucrainei), care amenință securitatea nucleară.

Într-o declarație comună adoptată în finalul acesteia, miniștrii de externe ai Germaniei, Canadei, Franței, Italiei, Regatului Unit și Ucrainei, precum și reprezentanți ai Coreei de Sud, SUA și Elveției au subliniat "cu tărie că militarizarea și capturarea de către Rusia a centralei nucleare din Zaporojie sunt cauze fundamentale ale amenințărilor actuale pe planul securității și siguranței nucleare".

"Atragem atenția că riscul crescut al unui accident nuclear va rămâne la nivelul periculos de ridicat atât timp cât Rusia va fi prezentă la uzina din Zaporojie", afirmă aceștia, transmite Agerpres.

La rândul său, șefa diplomației franceze Catherine Colonna a precizat că obiectivul este "o demilitarizare a centralei în cadrul suveranității Ucrainei".

Operatorul public al centralelor nucleare ucrainene, Energoatom, a evocat noi bombardamente miercuri în zona uzinei de la Zaporojie și a cerut AIEA "acțiuni mai ferme" împotriva Moscovei.

Centrala nucleară din Zaporojie, ocupată de trupele ruse din primele săptămâni ale invaziei lor în Ucraina, lansată la 24 februarie, a fost vizată de mai multe bombardamente în ultimele luni, pentru care Kievul și Moscova pasează responsabilitatea de la una la alta, acuzându-se reciproc de șantaj nuclear.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău