Șeful AIEA consideră gravă situația centralei de la Zaporojie și cere acces

  • 12 August 08:17
Șeful AIEA consideră gravă situația centralei de la Zaporojie și cere acces

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat joi în fața Consiliului de Securitate al ONU că situația este gravă și a cerut acces la centrala nucleară de la Zaporojie, în legătură cu care Moscova și Kiev se acuză reciproc că au bombardat-o, informează AFP.

„Situația este serioasă și AIEA trebuie lăsată să își îndeplinească misiunea la Zaporojie cât mai rapid posibil", a declarat Rafael Grossi, care a vorbit printr-o intervenție video în timpul unei reuniuni de urgență a Consiliului de Securitate.

„Ne presează timpul", a insistat el, deoarece AIEA încearcă de săptămâni întregi, fără succes, să trimită o misiune pentru inspectarea centralei.

Centrala, cea mai mare din Europa, aflată sub control rusesc de la începutul lunii martie, a fost din nou bombardată joi, Kievul și Moscova acuzându-se din nou reciproc că sunt responsabile de atac.

Aliații Ucrainei, subliniind necesitatea misiunii AIEA, au indicat responsabilitatea Rusiei în fața Consiliului de Securitate, transmite AGERPRES.

„Soluția pentru ceea ce se întâmplă la Zaporojie este simplă. Statele Unite solicită Federației Ruse să își retragă imediat forțele de pe teritoriul ucrainean", a declarat Bonnie Jenkins, subsecretarul de stat al SUA pentru dezarmare.

Deloc surprinzător, ambasadorul rus Vassili Nebenzia a dat vina pe Kiev și pe aliații săi. "Solicităm statelor care susțin regimul de la Kiev să îl forțeze să pună capăt odată pentru totdeauna atacurilor asupra centralei de la Zaporojie", iar ONU și AIEA să spună autorităților ucrainene că acțiunile lor sunt "inacceptabile", a spus el.

„Adevărata amploare a unui dezastru nuclear la centrală este greu de imaginat. Întreaga responsabilitate ar reveni susținătorilor occidentali ai Kievului", a insistat ambasadorul rus, calificând drept "suprarealiste", "cinice și absurde" acuzațiile la adresa Moscovei.

În timp ce Rusia a acuzat serviciile ONU că au împiedicat misiunea AIEA, purtătorul de cuvânt al secretarului general Antonio Guterres a respins din nou ideea joi. "Este vorba de o centrală nucleară în mijlocul unui câmp de luptă. Cred că ne putem imagina cel puțin două sau trei pagini de obstacole", a remarcat Stéphane Dujarric.

Pentru a garanta securitatea sitului și a permite o misiune de inspecție, Antonio Guterres și Statele Unite au cerut joi înființarea unei zone demilitarizate în jurul centralei. "Din păcate, în loc de o detensionare, în ultimele zile au fost raportate incidente și mai neliniștitoare, incidente care, dacă vor continua, ar putea duce la o catastrofă", a spus Antonio Guterres într-un comunicat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
18,3
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,24 m/s
Sat
23
Sun
18
Mon
14
Tue
12
Wed
12
Arhivă Radio Chișinău