Șeful Aeroportului Internațional Chișinău: Criminalul a venit ca un pasager exemplar

  • 19 Iulie 2023 08:31
Șeful Aeroportului Internațional Chișinău: Criminalul a venit ca un pasager exemplar

Noi detalii în cazul atacului de pe Aeroportul Internațional Chișinău, soldat cu decesul a două persoane. Administratorul Aeroportului, Constantin Vozian, spune că instituțiile responsabile de securitatea națională au lista pasagerilor care urmează să aterizeze pe Aeroportul Internațional Chișinău. Potrivit lui Vozian, odată ajuns pe aeroport, asupra atacatorului din Tadjikistan nu planau suspiciuni că ar fi agresiv sau că ar fi capabil de comiterea unor crime, notează IPN.

Administratorul Aeroportului Internațional Chișinău spune că Serviciul de Informații și Securitate are lista pasagerilor care se îmbarcă în aeronave pentru a ajunge în Republica Moldova.

„Nu este o informație pe care o posedă Aeroportul, dar este o informație pe care o dețin autoritățile responsabile de securitatea statului, SIS și nu doar. Sunt și alte autorități care au nevoie de această informație. Dacă ne referim la criminalul care a comis acea crimă oribilă pe Aeroport, la acel moment nu erau suspiciuni că ar fi capabil de a perturba ordinea publică și de a săvârși astfel de crime. El a venit ca un pasager exemplar la bordul aeronavei. Despre el nu existau informații că ar fi terorist sau criminal. Persoana nu prezenta suspiciuni că urmează să aibă un comportament agresiv sau criminal. Persoana a fost ulterior anunțată în căutare de autoritățile țării sale”, a spus administratorul Aeroportului Internațional Chișinău, Constantin Vozian, în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.

De asemenea, șeful aeroportului spune că persoanele care au publicat imagini video din ziua atacului, de la locul tragicului incident, trebuie sancționate, întrucât au pus în pericol imaginea țării.

„Aceste secvențe video nu pot fi examinate prin ruperea din context. Sper că angajații, indiferent din ce entități sunt, vor răspunde pentru faptul că au făcut publice informații care au putut periclita activitatea autorităților statului. Din evenimentele de aviație civilă nu trebuie să se facă show-uri politice și PR. Este o informație foarte sensibilă care poate afecta imaginea țării, poate afecta nivelul de percepție a securității în țară. Persoanele care se fac responsabile trebuie să răspundă. Noi am pus la dispoziția procuraturii și organelor de urmărire penală toate materialele video, toate înregistrările audio, toate documentele, toate fișele de post și noi suntem cei mai interesați ca acest incident să fie cap-coadă examinat ”, a mai spus Constantin Vozian.

Administratorul Aeroportului Internațional Chișinău dă asigurări că spațiul aerian al Republicii Moldova este sigur, iar motivele invocate de compania Wizz Air atunci când a decis suspendarea zborurilor sunt neîntemeiate.

„Spațiul aerian este sigur și a fost sigur de la începutul războiului sângeros din Ucraina. Pentru că spațiul aerian din Republica Moldova este deschis parțial, iar o aeronavă ca să părăsească spațiul aerian al Republicii Moldova are nevoie de șapte minute, cu decolare spre și aterizare dinspre România. Nu se efectuează zboruri pe destinații Est, Nord. Se efectuează zboruri doar prin intermediul acestui coridor aerian care este unul securizat de la bun început”, a explicat șeful Aeroportului Internațional Chișinău.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
34,24
Cer senin
Umiditate:43 %
Vint:3,09 m/s
Thu
23
Fri
20
Sat
24
Sun
25
Mon
24
Arhivă Radio Chișinău