Şefia Comisiei Europene: Discuţii aprinse între candidaţi, în cadrul unei dezbateri/ Temele care au provocat dispute

  • 16 Mai 14:40
Şefia Comisiei Europene: Discuţii aprinse între candidaţi, în cadrul unei dezbateri/ Temele care au provocat dispute

Candidaţii principalelor partide politice europene la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene s-au înfruntat într-o dezbaterea televizată pe teme diverse, de la schimbările climatice la ascensiunea euroscepticismului, relatează agenţia de ştiri Dpa,peluat de Mediafax.ro

Desemnarea şefului Comisiei Europene se face prin intermediul sistemului de tip Spitzenkandidaten ("primul candidat"), adică fiecare formaţiune paneuropene desemnează câte un candidat pentru postul de preşedinte al instituţiei europene.

Conform proiecţiilor, Manfred Weber, este favorit să obţină funcţia, în condiţiile în care formaţiunea care îl susţine, Partidul Popular European, are cele mai mari şanse să câştige scrutinul europarlamentar programat în mai 2019.

 

Programul electoral al lui Manfred Weber se bazează pe principiul solidarităţii la nivelul întregii Uniuni Europene, însemnând inclusiv împărţirea responsabilităţilor, gestionarea unor provocări majore ca migraţia şi şomajul în rândul tinerilor, şi argumentând pentru compromisuri în domenii precum comerţul şi schimbările climatice.

 
 

Propunerile lui Weber în domeniul mediului şi schimbările climatice au fost însă criticate dur de unii din contracandidaţii săi, în special de social-democratul Frans Timmermans.

"Cred în inovare, nu în pedepse", a declarat Weber, în cadrul dezbaterii televizate de mirecuri seară, argumentând că UE ar trebui să se concentreze asupra investiţiilor în tehnologii ecologice, nu să impună impozite pentru protecţia mediului care ar putea duce la pierderea de locuri de muncă.

Timmermans a răspuns că era s-a săturat de scuzele potrivit cărora acţiunile ambiţioase privind combaterea schimbările climatice ar afecta în special persoanele sărace. "Ştii ce va face chiar rău? Dacă nu facem nimic", a afirmat candidatul socialiştilor europeni.

În mod notabil, de la dezbatere au lipsit reprezentanţi ai forţelor populiste şi eurosceptice, care potrivit sondajelor de opinie vor obţine un scor bun la alegerile europarlamentare de săptămâna viitoare.

Timmermans a afirmat că vina pentru ascensiunea euroscepticismului aparţine principalelor formaţiuni paneuropene.

"Este vina noastră. Aparent nu i-am convins să rămânem alături de noi", a declarat candidatul social-democrat, făcând referire la efectul "dezbinător" al procesului Brexit.

Sursa: Mediafax.ro 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chişinău
19,06 °C
cer senin
Umiditate:93 %
Vint:2,35 m/s
Sun
23 °C
Mon
23 °C
Tue
20 °C
Wed
20 °C
Thu
20 °C

Curs oficial BNM 20 Iulie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7527 -0.0000
USD 17.6166 -0.0000
RON 4.1748 -0.0000
UAH 0.6762 -0.0000
RUB 0.2797 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău