Șefa guvernului estonian, despre Putin: Se bucură să fie în centrul atenției. Când popularitatea scade, ai nevoie de un război

  • 17 Februarie 2022 18:26
Șefa guvernului estonian, despre Putin: Se bucură să fie în centrul atenției. Când popularitatea scade, ai nevoie de un război

Premierul Estoniei, Kaja Kallas, a declarat joi că Vladimir Putin se bucură de atenția internațională generată de amplele exerciții militare al Rusiei de la granițele Ucrainei și că președintele rus își dorește un război încununat de succes pentru a-și spori sprijinul în țară.

Într-un interviu pentru Reuters, Kaja Kallas a mai spus că situația este extrem de gravă și că Moscova nu trebuie să primească nicio concesie atât timp cât menține peste 100.000 de militari în apropierea Ucrainei. Ar fi o negociere în bătaia pistolului, a atras ea atenția, scrie DIGI24.

„Cred că el se bucură să fie în centrul atenției Occidentului, pentru că au fost ani în care poate a fost cumva ignorat”, a declarat Kaja Kallas înaintea unei reuniuni a liderilor din UE la Bruxelles pentru a discuta despre criză.

„Dar acum, diferiți lideri occidentali îl vizitează și toată lumea speculează constant despre ce crede și ar putea face el, iar asta îl face să se simtă foarte important”, a declarat ea despre liderul de la Kremlin, care domină Rusia începând din 2000.

Șefa guvernului din Estonia suspectează că actuala concentrare de trupe rusești ar putea urmări, parțial, să distragă atenția de la presiunile interne. Putin a fost urmărit îndeaproape în țară din cauza modului în care a gestionat Moscova pandemia, Rusia înregistrând, conform calculelor Reuters bazate pe statistici, peste 700.000 de decese cauzate de COVID-19 și având un nivel de vaccinare de numai 50% din populație.

„Când popularitatea scade, ai nevoie de un război încununat de succes pentru a-ți crește sprijinul. Este ceva ce Rusia sau administrația rusă a mai folosit până acum. Prin urmare, cred că aceste lucruri sunt legate”, a declarat Kaja Kallas.

Rusia a încercat să obțină de la Occident garanții că Ucraina, fostă republică sovietică, nu va fi primită în NATO, o solicitare respinsă de Alianță, care a spus că ea contravine dreptului fiecărei țări la libertatea de alegere, dar care a mai precizat că perspectiva aderării Kievului este îndepărtată.

Kaja Kallas a declarat că Putin încearcă să arate din nou că Rusia este o putere globală, reamintind că el a considerat destrămarea Uniunii Sovietice în 1991 drept cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului trecut.

„Singura care poate detensiona situația este Rusia. Ea a creat această situație și ea poate face un pas în spate”, a mai spus premierul Estoniei, potrivit Agerpres.

„Sunt foarte precaută în legătură cu orice fel de negocieri, cu ideea de a-i oferi Rusiei ceva, deoarece nu trebuie să uităm imaginea de ansamblu, și anume că pistolul este îndreptat asupra Ucrainei și nu poți negocia în bătaia pistolului”, a atras ea atenția.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:6,69 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău