Șefa diplomației franceze face o vizită de susținere la Kiev

  • 27 Septembrie 2022 14:48
Șefa diplomației franceze face o vizită de susținere la Kiev

Ministrul francez de externe, Catherine Colonna, a ajuns marți la Kiev, pentru o vizită de susținere a Ucrainei în fața invaziei ruse, relatează AFP.

„Bună ziua, Ucraina, Franța este alături de tine", a scris ea pe Twitter, într-un mesaj însoțit de fotografia ei, alături de ambasadorul francez în Ucraina, Etienne de Poncins, într-o piață din Kiev acoperită de ceață.

Colonna se va întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, cu omologul ei, Dmitro Kuleba, și cu procurorul general Andrii Kostin. Este a treia vizită în Ucraina a șefei diplomației franceze de la începutul războiului declanșat de Rusia în februarie.

Ea va mai vizita și aeroportul Hostomel de lângă Kiev, unde s-au dat lupte grele la începutul conflictului, până în martie, când forțele ruse s-au retras.

„Ministrul dorește să dovedească solidaritatea Franței cu poporul ucrainean și deplina sa hotărâre de a întări sprijinul pentru Ucraina și pentru suveranitatea și integritatea teritorială a acesteia", arată un comunicat al ministerului de externe de la Paris.

Instituția adaugă că vizita va sublinia de asemenea "întărirea sprijinului acordat de Franța, atât în privința livrării de echipamente pentru apărare și de luptă împotriva celor nepedepsiți, cât și pe plan financiar și umanitar".

Ministerul reamintește trimiterea către Ucraina a unei nave umanitare cu peste 1000 de tone de ajutoare și eforturile pentru crearea unei zone de protecție în jurul centralei nucleare din Zaporohie, ocupată de forțele ruse și lovită de mai multe bombardamente.

Vizita are loc în contextul încheierii referendumurilor impuse de Rusia în vederea anexării regiunilor ucrainene Herson, Donețk, Lugansk și Zaporojie. Ucraina și Occidentul au condamnat aceste referendumuri drept niște simulacre de consultare democratică și au anunțat că nu vor recunoaște rezultatele. Președintele francez Emmanuel Macron a apreciat săptămâna trecută, la Adunarea Generală a ONU, că referendumurile sunt o "parodie" și o "provocare". 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16

Ultimele știri

Arhivă Radio Chișinău