Șefa diplomației britanice Liz Truss preia de la demisionarul David Frost negocierile post-Brexit cu UE

  • 20 Decembrie 2021 18:47
Șefa diplomației britanice Liz Truss preia de la demisionarul David Frost negocierile post-Brexit cu UE

Ministrul de externe britanic Liz Truss va prelua conducerea negocierilor cu UE privind relația post-Brexit, după demisia ministrului pentru Brexit, David Frost, a anunțat duminică Downing Street, transmit agențiile internaționale de presă, citate de Agerpres.

Truss își va păstra concomitent portofoliul Externelor, iar ministrul de stat al transporturilor Chris Heaton-Harris va fi secretar de stat pentru Europa la Foreign Office.

David Frost a demisionat sâmbătă în urma unor neînțelegeri cu premierul Boris Johnson, aparent el nefiind de acord cu noile restricții impuse pentru a opri valul de cazuri de COVID-19, în timp ce Marea Britanie este tot mai puternic afectată de varianta Omicron a coronavirusului.

Liz Truss va prelua astfel de la David Frost complicata sarcină a negocierilor cu UE, în special cele asupra protocolului nord-irlandez care provoacă disensiuni între Londra și Bruxelles.

Acest protocol cuprins în acordul de Brexit prevede că provincia britanică Irlanda de Nord rămâne în piața internă a UE și instituie controale vamale între această provincie și Regatul Unit, ceea ce provoacă nemulțumirea atât a comunității protestante pro-britanice din Irlanda de Nord cât și a guvernului de la Londra, care nu dorește o frontieră de facto între această provincie și restul teritoriului britanic.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău