Șefa DGETS: Majoritatea grădinițelor din capitală sunt supraaglomerate
-
17 Martie 2016 16:45
În majoritatea grădinițelor din municipiul Chișinău grupele sunt supraaglomerate. Chiar și în aceste condiții, în capitală nu există copii care au împlinit vârsta de trei ani și nu sunt înmatriculați în instituțiile de învățământ preșcolar.
Informațiile au fost prezentate joi, 17 martie, de către șefa Direcției generale educație, tineret și sport, Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, în cadrul ședinței Consiliului municipal Chișinău. Șefa DGETS a fost audiată la solicitarea consilierilor Partidului Socialiștilor care au cerut informații pe marginea situației din instituțiile municipale de învățământ, transmite IPN.
Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb a menționat că potrivit regulamentului, în grupele pentru copii cu vârstele de la doi până la trei ani, trebuie să fie înscriși 20 de copii. În cazul copiilor mai mari de trei ani, în grupe ar trebui să fie înmatriculați de la 25 până la 30 de copii. Totodată, aceasta a spus că în majoritatea grădinițelor numărul copiilor este mai mare și poate ajunge până la 35.
La rândul său, liderul fracțiunii PSRM, Ion Ceban, a spus că mulți părinți se plâng de faptul că în grădinițe condițiile nu sunt bune și că trebuie să plătească taxe suplimentare. Acesta a declarat că multe grădinițe sunt într-o stare deplorabilă și deși municipalitatea a acordat sume mari de bani pentru reconstrucția lor, instituțiile de învățământ preșcolar nu au fost renovate. În opinia sa, ar trebui să existe un registru electronic, unde să fie specificat numărul locurilor disponibile din grădinițe și rândul părinților care vor să-și înscrie copiii la grădiniță.
Referitor la taxele suplimentare, șefa Direcției a precizat că în multe grădinițe, părinții înființează asociații benevole și că autoritățile nu sunt în drept să le interzică. Șefa DGETS a declarat că din anul 2007, în municipiul Chișinău nu a fost construită din temelie nicio grădiniță, însă în mai multe instituții preșcolare s-au efectuat lucrări de reparație.
Potrivit datelor DGETS, din 2008 și până în prezent, în municipiu au fost redeschise 11 grădinițe ale căror sedii au fost utilizate anterior drept școli sau au fost date în locațiune agenților economici. Totodată, numărul total de grupe noi deschise din anul 2008 și până în prezent ajunge la circa 250.