Șefa Băncii Centrale Europene: Criza energiei din Europa ar putea deveni cronică. Când vede Christine Lagarde o revenire la normal

  • 27 Septembrie 2021 15:11
Șefa Băncii Centrale Europene: Criza energiei din Europa ar putea deveni cronică. Când vede Christine Lagarde o revenire la normal

Președinta Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, avertizează că volatilitatea prețurilor energiei ar putea dura și după soluționarea problemelor de aprovizionare generate de pandemie la nivel mondial. Ea prevede că actuala criză a energiei se poate prelungi până la reorientarea către alte surse de energie. Între timp, industriile mari consumatoare de energie sunt puternic lovite de creșterile de preț, transmite Digi24.ro.

Actuala perioadă este una „de ajustare“ în procesul de reorientare dinspre combustibilii fosili către regenerabile, proces care va genera presiuni inflaționiste. Inflația se va stabiliza însă anul viitor, potrivit șefei BCE. Criza energiei se adâncește, provocând probleme și în alte industrii, cum ar fi cea a metalelor și îngrășămintelor și determină noi măsuri din partea guvernelor pentru susținerea consumatorilor. Petrolul ar putea urca la peste 80 dolari pe baril pe fondul acestei crize. Gazprom, acuzat că a contribuit la aceasta, se pregătește să-și crească producția, misiunea sa numărul unu fiind de „a fi un furnizor de încredere pe plan intern și extern“, notează sursa citată.

Zona euro este afectată, ca multe alte regiuni ale lumii, de perturbarea lanțurilor de aprovizionare de către pandemie. Și totuși, creșterea dramatică a prețurilor energiei și impactul acesteia asupra direcției inflației ar putea constitui o problemă mult mai de durată pentru regiune, avertizează președinta BCE, Christine Lagarde, potrivit CNBC.

„Lucrurile se vor așeza odată cu identificarea de noi surse de energie“, a arătat aceasta, descriind actualul mediu economic drept „o perioadă de ajustare“. „Energia va fi probabil o problemă mai de durată pe fondul reorientării către alte surse de energie“.

Producătorii de metale amenință cu relocarea

Unii specialiști din cadrul industriei au sugerat că majorările recente de prețuri, în special la gaze naturale, sunt accentuate de noile politici pe climat ale UE. Oficialii UE insistă că blocul nu este de vină pentru aceste majorări. În opinia șefei BCE, această tranziție va împinge prețurile în sus pentru o perioadă și probabil, ulterior, va avea un oarecare impact deflaționist.

Un grup reprezentând unii dintre cei mai mari producători de metale din lume i-a avertizat pe politicienii europeni că criza energiei riscă să perturbe campania de „înverzire“ a regiunii și să-i forțeze pe producători să se relocheze, potrivit Bloomberg. Grupul a cerut în acest context un sprijin sporit pentru sector.

Criza energetică provoacă probleme și în sectorul îngrășămintelor, un alt producător european anunțând că-și reduce producția din cauza prețurilor ridicate la gaze.

Vitol Group, cel mai mare trader petrolier independent al lumii, se așteaptă ca petrolul să urce la peste 80 de dolari, criza energiei urmând să determine o creștere a cererii mondiale de țiței.

Unele guverne, în special cele din Spania, Grecia și Franța au început să intervină pentru a diminua impactul asupra cetățenilor. Recent, Italia a promis subvenții energetice de 3 miliarde de euro pentru a-și menține redresarea economică amenințată de criza energetică, potrivit Financial Times.

În tot acest context, gigantul rus Gazprom, acuzat că ar contribui la această criză, a anunțat că își pregătește masivul câmp Urengoy din Vestul Siberiei de producție de vârf în viitorul sezon de încălzire, notează Bloomberg.

„Misiunea numărul unu a Gazprom este să garanteze o perioadă de toamnă-iarnă de succes, să fie un furnizor de încredere de gaze pentru clienții interni și străini pe perioada de vârf al cererii“, a declarat șeful companiei, Alexei Miller.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău